Surpriză peste ”Persia”. Se stopează escaladarea conflictului?

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 octombrie, ora 21:05) – Emisiunea ”Euroatlantica”, realizator: Radu Dobriţoiu

Bun găsit! Israelul a efectuat sâmbătă ceea ce a descris drept atacuri aeriene precise şi ţintite asupra Iranului, ca răspuns pentru barajul de lovituri lansat de Teheran împotriva Israelului la începutul acestei luni. La 1 octombrie, Iranul a ţintit Israelul cu sute de rachete şi drone, inclusiv 200 de rachete balistice. Forţele de Apărare Israeliene – IDF – au declarat că au vizat obiective militare din mai multe regiuni iraniene, rapoartele ulterioare sugerând că o bază iraniană de producţie de rachete balistice a fost lovită, potrivit BBC.

Răspunsul Israelului marchează cele mai recente lovituri dintr-o serie de atacuri între cei doi inamici regionali, care timp de luni de zile au stârnit temeri pentru un război total în Orientul Mijlociu. Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, Israelul a lovit mai multe locuri în diferite părţi ale Iranului. Armata israeliană a anunţat că a lovit sistemele de apărare antiaeriană iraniene şi capacităţi aeriene, precum şi instalaţii de producţie de rachete folosite pentru a fabrica arme care au fost utilizate împotriva Israelului. Loviturile nu au părut să vizeze instalaţii care ar putea aduce un răspuns dur iranian. Acestea ar fi inclus în special infrastructura petrolieră a Iranului, coloana vertebrală a economiei, şi instalaţiile sale nucleare.

Atacurile israeliene au avut ca scop descurajare a unei agresiuni viitoare, susţine Yoel Guzanski, cercetător la Institutul pentru Securitatea Naţională din Tel Aviv, citat de Associated Press.

Casa Albă doreşte ca loviturile să pună capăt schimburilor directe de foc dintre Israel şi Iran şi a avertizat Iranul să nu răspundă. Pentagonul, printr-un comunicat de presă, susţine că loviturile israeliene asupra Iranului ar trebui să marcheze sfârşitul atacurilor reciproce dintre cele două naţiuni. Dezbatem la „Euroatlantica” despre aceste evoluţii cu impact important pentru securitatea din Orientul Mijlociu. Invitaţii acestei ediţii sunt Tudor Curtifan, redactor-şef „Defence România” şi generalul de flotilă aeriană în rezervă Adrian Duţă, expert pe probleme de apărare şi securitate internaţională, fost vicepreşedinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

Eu sunt Radu Dobriţoiu şi, împreună cu producătorul emisiunii, Nicu Popescu, vă invit să rămâneţi alături de Radio România Actualităţi pentru a asculta „Eurotlantica”. Tema ediţiei: „Surpriză peste Persia. Se stopează escaladarea conflictului?”

Bună seara, domnule Tudor Curtifan!
Tudor Curtifan: Bună seara, domnule Dobriţoiu! Bună seara domnului general Duţă şi celor care ne ascultă!
Radu Dobrițoiu: Bună seara, domnule general Adrian Duţă!
Adrian Duţă: Bună seara, domnule Dobriţoiu! Mulţumesc pentru invitaţie.
Radu Dobrițoiu: Domnilor, vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să participaţi la emisiunea „Euroatlantica”. Bun venit la Radio România Actualităţi!

Domnule Tudor Curtifan, ce a demonstrat Israelul prin acest atac combinat aerian?

Tudor Curtifan: Sigur că Israelul a demonstrat că are capacitatea de a lovi Iranul, ceea ce se ştia şi cred că ştia şi Teheranul acest lucru. Israelul a avut o… Cred că a fost o presiune mare pe Israel pentru a răspunde după ultimul atac, pe care l-aţi semnalat foarte corect, cu sute de rachete, inclusiv peste 200 de rachete balistice. Şi aici aş face o paranteză, intrăm într-o altă zonă, din punctul meu de vedere, extrem de periculoasă, a războiului acesta, pe care până acum Iranul îl purta prin proxy împotriva Israelului. Deja avem două atacuri directe pe care Teheranul le-a efectuat împotriva Israelului. Israelul le-a ripostat de fiecare dată limitat. A fost, cu siguranţă, o presiune foarte mare din partea actualei administraţii democrate de la Casa Albă pentru a limita cât mai mult răspunsul Israelului, mai ales în contextul alegerilor istorice care vor avea loc pe 5 noiembrie. Dar e o altă discuţie aici cu privire la modalitatea în care electoratul democrat se raportează la criza actuală din Orient. Iar pe de altă parte, cred că e un schimb de replici militare, sau a fost un schimb de replici militare între Iran şi Israel, care cred că pentru o vreme, cel puţin, s-a încheiat în momentul actual, o dată cu acest atac anunţat al Israelului. Există o vulnerabilitate, categoric. Nu cred că Iranul îşi doreşte un conflict de mare intensitate în Orient împotriva Israelului, cum cred că nici Israelul nu îşi doreşte în acest moment un asemenea conflict. Deci, e o etapă care s-a încheiat şi cred că acest conflict, care va dura pe toată perioada în care regimul teocrat de la Teheran va fi la putere, va continua prin conflictele proxy pe care Iranul le poartă deja de foarte mult timp împotriva împotriva Israelului. Din punctul meu de vedere, e o etapă sau o escaladare, care putea să… un conflict care putea să fie unul regional, care în momentul actual cunoaşte un moment mai domol.

Radu Dobrițoiu: Domnule general Adrian Duţă, a arătat Israelul că are capacitatea de a ataca oricând şi în orice zonă Iranul, altfel spus, a fost un mesaj pentru Teheran?

Adrian Duţă: Absolut. Israelul şi-a demonstrat capacitatea şi supremaţia aeriană asupra actorilor regionali, mai mult de atât, supremaţia de ordin militar – când vine vorba de conflict cu actorii regionali, executând raiduri în spaţiul aerian al Iranului, cu trei formaţii de avioane care au efectuat lovituri precise asupra obiectivelor militare din Iran, ceea ce arată o supremaţie evidentă în faţa sistemului de apărare antiaerian iranian. La fel ca şi în cazul Hezbollah, care la începutul sau după atentatul din 7 octombrie 2023, a atacat Israelul, dorind să lege aceste acţiuni de o escaladare pentru a determina negocierile de pace. Hezbollah-ul s-a înşelat atunci în privinţa apetitului Israelului pentru risc. Şi în acest caz şi în cazul Iranului, apetitul pentru risc al Israelului s-a dovedit a fi unul foarte mare şi le-au dat peste cap, practic, planurile acestora. Mai mult, cred că în momentul de faţă există un potenţial foarte mare de escaladare. Şi cred că, în condiţiile celui mai lung război care există de la înfiinţarea Statului Israel, există posibilitatea de contagiune şi de extindere a războiului, deşi Iranul nu doreşte acest lucru. Însă, ajungându-se la un schimb de focuri atât de intens şi la atacuri atât de complexe cu rachete balistice, cu drone, în care a fost nevoie să fie implicată inclusiv coaliţia /…/ care să ajute Israelul în contracararea acestor atacuri, eu cred că suntem într-o fază foarte, foarte tensionată şi asta vine pe fondul creşterii ameninţărilor la nivel global. Practic, pe toate cele cinci regiuni ale globului există conflicte deschise. A crescut foarte mult cererea de armament şi de /…/ militară. Cheltuielile militare au ajuns în 2023 la 2.443 de miliarde de dolari şi această tendinţă de creştere continuă. Deci, eu cred că ne aflăm într-un moment foarte, foarte important şi toate eforturile diplomatice ar trebui să meargă în direcţia dezescaladării.

Radu Dobrițoiu: Stoparea programului nuclear iranian rămâne obiectivul fundamental al politicii premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unei declaraţii făcute astăzi, relatează Deutsche Presse-Agentur. Oprirea programului nuclear a fost şi rămâne principala noastră preocupare, a declarat Netanyahu în faţa soldaţilor de la şcoala militară Bahad 1, situată în sudul Israelului. Împiedicarea Iranului să se doteze cu arme nucleare este obiectivul suprem stabilit pentru forţele armate şi toate serviciile de securitate israeliene, a spus şeful guvernului israelian. Acesta a adăugat că nu poate furniza detalii despre planurile sale, întrucât astfel ar periclita realizarea obiectivului. Totuşi, Benjamin Netanyahu a afirmat că în prezent Israelul are mai multă libertate de acţiune în Iran şi, dacă este necesar, va putea lovi în orice loc din Iran, transmite Agerpres, preluând Deutsche Presse-Agentur. Domnule Tudor Curtifan, iată, Israelul şi-a stabilit şi un obiectiv, acelea de împiedica Iranul să producă arme nucleare. Ştim foarte bine că Teheranul este avansat în ceea ce priveşte realizarea de arme nucleare. Rachetele le are deja, purtătoare de ogive, mai trebuie doar încărcătura nucleară. Separat, ţările din regiune cred că şi ele sunt îngrijorate de această evoluţie. Domnule Tudor Curtivan, de ce nu avem reacţii importante de la ţări din regiune, după răspunsul militar al Israelului şi, iată, după acest anunţ de astăzi al lui Benjamin Netanyahu?

Tudor Curtifan: Cred că situaţia în regiune e extrem de complicată şi din punct de vedere geopolitic, dacă ar fi să o analizăm din această perspectivă, dar ceea ce trebuie remarcat e faptul că statele ar avea, apropo de răspunsul Iranului şi de această tentativă de regionalizare a conflictului după masacrul de tip Holocaust din 7 octombrie săvârşit de cei de la Hamas, statele arabe aţi văzut că au făcut un pas în spate. Din punctul meu de vedere, sunt puse într-o situaţie dificilă, în contextul în care există proteste în lumea arabă şi în lumea musulmană cu privire la cauza palestiniană, dar, pe de altă parte, statele arabe se află angrenate în aceste acorduri istorice abrahamice, Arabia Saudită continua negocierile cu Israel până la începerea războiului în Gaza ş.a.m.d. Dacă în perioada Războiului Rece eram obişnuiţi să vedem războaiele arabo-israeliene, de data aceasta intrăm într-o retorică a unor actori non-statali pro-iranieni care poartă un război împotriva Israelului, iar în acest moment, din punctul meu de vedere, statele arabe fac un pas în spate şi cred că îşi doresc, şi lumea arabă îşi doreşte să intre într-o altă logică, într-o altă perspectivă, într-o relaţie de business cu Statele Unite, cu China, cu Israel ş.a.m.d., dar e foarte dificil din acest punct de vedere, dar cred că ăsta e unul dintre unul dintre motive.

Apropo de un eventual conflict militar deschis de mare intensitate între Iran şi Israel, astăzi, dacă ne uităm pe harta Orientului Mijlociu, nu cred că îşi doreşte sau nu cred că Iranul va avea susţinere din partea vreunui stat arab în cazul unui conflict major. Pe de altă parte, în cazul în care Iranul îşi dezvoltă un arsenal nuclear sau o armă nucleară, acest lucru ar destabiliza întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Nu văd Arabia Saudită fericită cu un Iran care să şantajeze nuclear sub nicio formă. Iar cred că la Tel Aviv, la Ierusalim, indiferent că vorbim de actualul guvern de condus de Bibi Netanyahu sau că vorbim de un guvern al opoziţiei în viitor, fiecare formaţiune politică, indiferent de situaţia şi adversităţile pe care le au, au acest obiectiv ca Iranul să nu dezvolte arma nucleară. Am văzut de-a lungul anilor cum oameni de ştiinţă implicaţi în programul iranian nuclear au fost lichidaţi chiar în Teheran de către serviciile israeliene. Deci e un obiectiv primordial, pentru că, din punctul meu de vedere, trebuie să înţelegem, dacă noi suntem obişnuiţi în regiunea noastră cu conflicte, inclusiv teritoriale, acolo, situaţia din Orient e diferită. Vorbim de un stat care luptă într-o mare de state adverse să supravieţuiască. Cauza Israelului sau războiul Israelului, chiar dacă nu direct, deşi are acum câteva elemente de conflict direct cu Iranul, e unul de supravieţuire. Vorbim de stat, un stat care îşi doreşte eliminarea unui alt actor statal.

Radu Dobrițoiu: Serviciile israeliene de informaţii sugerează că Iranul se pregăteşte să atace Israelul de pe teritoriul irakian în următoarele zile, posibil înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 5 noiembrie. Atacul se aşteaptă să fie condus din Irak, folosindu-se un număr mare de drone şi rachete balistice, informează Reuters. Domnule general Adrian Duţă, avem un război purtat între două ţări aflate la distanţă, care nu au graniţă comună. Au fost lovite doar ţinte militare din Iran, fără a fi ţintite obiective economice sau civile. Domnule general, cu siguranţă că războiul declaraţiilor va continua, dar acest recent atac al Israelului poate aduce pacea militară? Ce a demonstrat Israelul?

Adrian Duţă: Israelul a demonstrat, în primul rând, că poate să domine acest schimb de focuri, acest atac al Iranului, indiferent de unde are el loc. Probabil că Iranul, aşa cum şi şeful sau comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice a declarat recent, va căuta să retalieze după ultimul atac al Israelului în Iran şi caută condiţii avantajoase, făcând acest lucru de pe teritoriul Irakului, folosindu-se de proxy din Irak, însă e puţin probabil ca acest atac să fie mai eficient decât cele anterioare. Israelul a demonstrat că poate să lovească orice obiectiv, că are o eficienţă mare la ţintă. Singurul lucru care-l reţine este insistenţa Statelor Unite de a nu lovi obiective de importanţă majoră economică sau din domeniul nuclear, pentru a menţine acest conflict la o intensitate redusă sau pentru a nu permite escaladarea conflictului. De altfel, nici Iranul nu doreşte recurgerea sau declanşarea unui război. Este conştient de faptul că nu are puterea necesară pentru a duce un război împotriva Israelului, mai ales că Israelul beneficiază de tot suportul lumii occidentale şi a SUA şi nu doreşte în niciun fel să alunece într-o confruntare directă cu SUA. Cred că, pe plan intern, Iranul doreşte să demonstreze că regimul este încă unul foarte puternic şi doreşte să păstreze avantajele revoluţiei islamice care deja are o vârstă şi din cauza aceasta se angajează în acţiuni pe plan extern. Însă în mod sigur Iranul este conştient de faptul că un război împotriva Israelului nu-i aduce nimic bun în momentul de faţă.

Radu Dobrițoiu: Israelul este capabil să lovească oriunde este necesar în Iran, a declarat astăzi primul ministru Benjamin Netanyahu, citat de Reuters. Domnule Tudor Curtifan, se va linişti Teheranul după această demonstraţie de forţe a Israelului sau ne putem aştepta la o contra-reacţie a Iranului, aşa cum au ameninţat deja? Iată, şi astăzi sunt informaţii care ar putea redezvolta tensiunile dintre Israel şi Iran. Mă refer la tensiunile militare.

Tudor Curtifan: E greu de menţionat. Din punctul meu de vedere, cred că, cel puţin pentru moment, acest schimb de replici militare între Iran şi Israel s-a încheiat şi va continua, aşa cum am menţionat, prin alimentarea acelui cerc de foc din jurul Israelului – şi mă refer la proxy-urile iraniene care luptă practic împotriva Israelului. Hamas, cât mai are capacitatea de a lupta în Gaza. Hezbollah, pe de altă parte, care de aici vorbim – şi e important de menţionat de fiecare dată că vorbim de o grupare teroristă, care astăzi e cel mai important actor non-statal, cu capacităţi militare din lume. Adică Hezbollah are astăzi un arsenal şi capacităţi militare, plus miliţii antrenate şi /…/ în Siria mai mare decât multe state europene. Deci vorbim de cea mai puternică grupare teroristă, plus miliţiile şiite din Irak, plus, în sud, gruparea Houthi din Yemen. Deci, practic, Israelul are de gestionat acest cerc de foc alimentat de Iran şi cred că în următoarea perioadă presiunea va fi mai mare aici. Dar, pe pe termen scurt, aşa cum am menţionat la începutul intervenţiei, am intrat într-o nouă logică a conflictului iraniano-israelian şi mă aştept ca după aceste două atacuri directe de la Teheran către Israel, să mai evenimente militare şi în viitor. E greu de spus ce se va întâmpla, dar sunt şi eu de acord cu faptul că suntem într-o situaţie foarte tensionată şi foarte dificil de gestionat, pentru că astăzi, la propriu, Orientul Mijlociu e pe un butoi de pulbere. Va fi important, din punctul meu de vedere, şi cum vor gestiona Statele Unite situaţia, pentru că indiferent că am vorbi de o administraţie democrată sau republicană, sprijinul Statelor Unite pentru Israel, militar, e de neclintit. Există diferenţe din punct de vedere politic de abordare a relaţiei dintre cele două state şi va fi foarte important, cred eu, şi ce se va întâmpla pe 5 noiembrie în Statele Unite, marţi, săptămâna viitoare, pentru că, aşa cum ştim, chimia între Donald Trump şi Bibi Netanyahu e una, e greu de greu de negat această chimie şi din punct de vedere politic; faţă de administraţia republicană… democrată, îmi cer scuze – care, trebuie spus cu tărie, a fost tot timpul alături de Israel din punct de vedere militar şi asta contează foarte mult pentru Israel, într-o regiune care e foarte dificil de supravieţuire. Deci cred că Israelul astăzi e pregătit de toate scenariile, inclusiv de conflicte militare majore, pe toate graniţele sale.

Radu Dobrițoiu: Domnule general Duţă, cum pot influenţa alegerile prezidenţiale din Statele Unite evoluţia din Orientul Mijlociu, inclusiv aceste tensiuni dintre Israel şi Iran?
Adrian Duţă: Statele Unite au o politică activă şi fac eforturi susţinute pentru ajungerea la un acord de încetare a focului pentru detensionarea situaţiei în Orientul Mijlociu. Indiferent că vorbim despre administraţia Biden sau de orice altă administraţie urmează după alegeri, Statele Unite au o poziţie foarte clară prin care sprijină Israelul. Sprijină atât în planul securităţii, în plan militar sau diplomatic, iar sprijinul lor este necondiţionat. Diferenţa dintre cele două blocuri, dintre republicani şi democraţi, este una de nuanţă. Practic, nu sunt diferenţe foarte mari de abordare. Cert este că SUA va insista întotdeauna pe reducerea efortului de reducere a conflictului şi mai mult decât atât, vedem că din partea democraţilor se insistă pentru mai multă atenţie în ceea ce priveşte efectele asupra populaţiei civile. Şi, după cum ştim, efectele războiului sunt devastatoare. Situaţia umanitară din Fâşia Gaza este una catastrofală, aşa cum arată şi ultimul raport ONU privind alimentaţia, situaţia de insecuritate alimentară din Gaza este, alături de cea din Nigeria, Mali, Sudan, una catastrofală şi tinde să ajungă într-o situaţie mult mai gravă în viitorul apropiat. De asemenea, costurile războiului dintre Israel – Hamas, Israel – Hezbollah sunt foarte mari şi au influenţe asupra întregii vieţi sociale, economice, politice din regiune. Mă aştept în continuare ca Statele Unite să facă eforturi pentru ajungerea la acel acord de încetare a focului. Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre actori va fi dornic să să aibă cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp un armistiţiu pentru a putea să-şi reia ulterior confruntările.

Radu Dobrițoiu: Domnule Tudor Curtifan, am amintit de posibilitatea ca Iranul să atace Israelul de pe teritoriul Irakului. Ce ar presupune asta ca reacţie din partea Israelului, dar şi din partea statelor din Orientul Mijlociu? Un răspuns într-un minut, vă rog.

Tudor Curtifan: Cred că deja Iranul, sub o formă sau alta, atacă Israelul de pe teritoriul, inclusiv de pe teritoriul Irakului, prin alimentarea grupărilor teroriste şi care lansează rachete şi care se coordonează cu celelalte grupări. Din punctul meu de vedere, Iranul atacă deja Israelul, inclusiv prin susţinerea făţişă a Hezbollah în nordul ţării, prin susţinerea Hamas, care e o grupare sunnită, dar care are acest obiectiv comun împotriva Israelului, prin susţinerea rebelilor houthi, deci suntem deja în această logică, din punctul meu de vedere, dar cred că Israelul ia în calcul, aşa cum am spus, toate scenariile.

Radu Dobrițoiu: Vă mulţumesc foarte mult! „Eurotlantica” la final. Titlul ediţiei – „Surpriză peste Persia. Se stopează escaladarea conflictului?” Invitaţii emisiunii au fost Tudor Curtifan, redactor-şef „Defence România” şi generalul de flotilă aeriană în rezervă Adrian Duţă, expert pe probleme de apărare şi securitate internaţională, fost vicepreşedinte al Centrului Euroatlantic pentru Rezilienţă. Sunt Radu Dobriţoiu, realizatorul „Euroatlantica” şi împreună cu producătorul emisiuni, Nicu Popescu, vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi pe frecvenţele Radio România Actualităţi!

Transcriere RADOR

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*