Intalnire NATO Bucuresti 3-4 noiembrie 2015

Tarile din Flancul Estic al NATO doresc un summit premergator celui de la Varsovia (2016), in noiembrie acest an. Un Summit al „Flancului de Est” care ar urma sa se desfasoare la Bucuresti, cu participarea Poloniei, Ungariei, Bulgaruiei, Cehiei, Slovaciei, Lituaniei, Estoniei si Letoniei. Informatia a fost prezentata de Administratie Prezidenitala de la Varsovia, publicata de The Wall Street Journal si citata de Agentia Bulgara Novinite. Krzysztof Szczerski, consilier pe probleme de securitate al noului presedinte al Poloniei Andrzej Duda, insista si pentru o prezenta mai numeroasa a NATO pe Flancul de Est al NATO pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei.
Polonia incearca se devina astfel lider al principalului „bastion” al Aliantei impotriva expansiunii Moscovei spre Europa, insistand implicit pentru un rol mult mai influent al tarilor din Flancul de Est in interiorul NATO.
NATO flancul de estIn acest moment, Polonia si Romania sunt principalele tari cu forte rezonabile care pot impiedica o eventuala avansare terestra militara a Rusiei spre Europa. Separat de anagajamentele incluse in Tratatul Atlanticului de Nord, cele doua tari au un parteneriat special ce include si prevederi clare pe palierul militar.
Potrivit Financial Times, summitul Flancului de Est NATO se va desfasura la Bucuresti, pe 3 si 4 noiembrie 2015. Potrivit sursei citate, in cadrul summitului tarile de pe Flancul de Est al NATO vor insista pentru ca la reuniunea Aliantei din 2016 din Polonia sa se ia decizii ferme pentru infiintarea unor baze complete si sustinute pe teritoriul lor din partea NATO.

Important: daca se va desfasura o astfel de reiuniune nu va fi „sub umbrela NATO”. Va fi o initiativa separata, a unor tari din Alianta, un summit regional.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress