NATO va suplimenta trupele pe flancul de est

Noile evoluţii de la frontierele NATO impun o întărire accelerată a flancului de est. Alianţa a decis întărirea acestor efective cu noi grupuri de luptă dar invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă a impus accelerarea planurilor de consolidare.

Alianţa Nord Atlantică va consolida în continuare flancul de est pentru a descuraja orice acţiune militară în această direcţie din partea Federaţiei Ruse, în condiţiile în care Moscova a invadat deja Ucraina. Este o decizie luată de aliaţi împreună cu Statele Unite care au în prezent cea mai mare contribuţie militară NATO în Europa.

Secretarul general, Jens Stoltenberg, a declarat că „terestru noua postură a NATO trebuie să includă mai multe forţe pe flancul de est, cu un grad ridicat de pregătire cu mai multe echipamente şi provizii pre-poziţionate”.

În prezent efectivele de pe flancul de est sunt impresionante dar este posibil ca Rusia să ajungă mai aproape de statele aliate ceea ce impune o regândire rapidă a poziţionării trupelor din NATO. Avem în prezent, în total, 40.000 de militari sub directa comandă a NATO, 100.000 de trupe americane desfîşurate în Europa, 130 de aeronave de luptă în stare de alertă ridicată, 140 de nave aliate, toate acestea fiind situate pe flancul de est.

Consolidare Flancul de Est NATO

Separat de aceste forţe fiecare ţară pune la dispoziţie ca naţiune gazdă efectivele şi echipamentele proprii de luptă. Cele mai importante contribuţii naţionale sunt asigurate în acest moment de Polonia, cu 120.000 de militari şi de România, cu 76.000 de trupe active şi Bulgaria cu 26.000.

La ultimul summit, NATO a decis întărirea acestor efective cu noi grupuri de luptă dar invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă impune accelerarea planurilor de consolidare. În România, de exemplu, pe lângă cei 2000 de militari americani se construieşte cu rapiditate un nou grup de luptă sub comanda Franţei care va include trupe din Belgia, Portugalia, Olanda şi Italia la care se adaugă un număr mai mare de aeronave destinate protecţiei spaţiului aerian al NATO.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*