Descurajarea a fost mult timp o misiune cheie pentru membrii NATO de pe flancul estic. Acesta a evoluat considerabil de la Războiul Rece, nu în ultimul rând din cauza diversității istorice și economice a regiunii care o caracterizează acum. În timp ce flancul estic cuprindea state din prima linie precum Turcia, Italia, Germania de Vest și Danemarca în timpul Războiului Rece, acum se întinde din Finlanda, Suedia, țările baltice Estonia, Letonia și Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia , Ungaria, până în Bulgaria și România.
Flancul estic al NATO de după Războiul Rece are un peisaj geopolitic mai variat, noile state membre având experiențe istorice, percepții ale amenințărilor și priorități de apărare diferite. Mai mult, disparități semnificative caracterizează capacitățile militare ale acestor țări. Depășirea acestor inegalități și diferențe pentru a asigura capacități de apărare adecvate ale flancului estic ar trebui să fie una dintre prioritățile principale ale NATO. În timpul Războiului Rece, flancul estic a fost expus amenințării sovietice. Flancul estic este astăzi amenințat de revizionismul rus, care este clar și evident în Ucraina. În timp ce războiul din Ucraina se dovedește costisitor pentru Moscova, Rusia ar putea găsi încă o modalitate de a-și reconstitui puterea militară până în 2030.
NATO și membrii săi de pe flancul estic trebuie, prin urmare, să identifice ce măsuri trebuie să adopte acum, astfel încât să poată pune la punct capacitățile necesare pentru a descuraja eficient amenințările Rusiei. Membrii flancului estic și-au mărit deja cheltuielile pentru apărare și, deoarece mulți dintre ei și-au epuizat stocurile moștenirii sovietice pentru a ajuta apărarea Ucrainei, acum au ocazia să-și recapitalizeze armatele. Descurajarea convențională credibilă înseamnă menținerea și desfășurarea forțelor militare, cum ar fi trupe terestre, putere aeriană și mijloace navale, care pot contracara și respinge potențialele atacuri convenționale.
Potrivit site-ului oficial al NATO, Alianța și-a sporit prezența militară pe flancul de est ca rezultat direct al comportamentului Rusiei, care reflectă un model de acțiuni agresive împotriva vecinilor săi și a comunității transatlantice mai largi. Rusia este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică.
Aliații s-au angajat să desfășoare forțe robuste și pregătite pentru luptă pe flancul estic al Alianței.
Prezența avansată a NATO cuprinde opt grupuri de luptă multinaționale, furnizate de națiuni-cadru și de alți aliați contribuitori, pe o bază voluntară, pe deplin durabilă și rotațională. Grupurile de luptă operează în concert cu forțele naționale de apărare internă și sunt prezente în orice moment în țările gazdă. Principalele grupuri militare sunt formațiuni complet capabile de luptă și sunt amplasate în Bulgaria, țările Baltice, Polonia și România. Conducerea grupului NATO din țara noastră este asigurată ca națiune cadru de Franța, cu trupe din Hexagon, Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și Statele Unite.