Suedia speră să devină membră a NATO cu ocazia summitului Alianței din iulie, de la Vilnius. Aderarea Suediei a fost ratificată de toate statele membre ale NATO, cu excepţia Turciei şi Ungariei.
După decenii în care a făcut reduceri, armata Suediei recrutează soldați, deschide baze și se dotează cu tehnologii moderne, pe măsură ce relația cu Rusia s-a deteriorat pe fondul invadării Ucrainei. La summitul NATO din Lituania din luna iulie, Suedia speră să își finalizeze parcursul de un an de aderare, fiind al 32-lea membru după ce Finlanda vecină a intrat în alianță în aprilie.
”Nu căutăm să aderăm la NATO doar pentru propria noastră protecție, avem, de asemenea, mult de de oferit”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson, citat de Politico. Premierul suedez a adăugat că țara sa poate contribui la asigurarea securității altora.
În ciuda retoricii guvernului, cheltuielile militare ale Suediei sunt încă sub recomandările NATO conform cărora bugetul de apărare al unei națiuni ar trebui să fie cel puțin 2% din produsul intern brut. În 2022, Suedia a dat 1,3% din producția sa economică forțelor armate, cea mai mică alocare dintre toate statele din jurul Mării Baltice, potrivit grupului de reflecție de securitate din Stockholm SIPRI. Guvernul spune că nu se așteaptă să atingă ținta de 2% până în 2026.
În 2017, guvernul suedez a anuntat reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Masura se aplică în prezent atât barbaților cât și femeilor, începând cu cetățenii născuți în 1999. Suedia suspendase obligativitatea armatei în favoarea unui sistem de recrutare bazat pe voluntariat în 2010.
Aderarea Suediei a fost ratificată de toate statele membre ale NATO, cu excepţia Turciei şi Ungariei. Pentru a face parte din Alianță, Suedia are nevoie de aprobarea tuturor țărilor din NATO, un singur vot împotrivă sau abținere împiedicând accederea în cea mai puternică alianță militară din lume.
Neutră în Al Doilea Război Mondial, Suedia a devenit un jucător militar regional respectat în anii care au urmat. Până la sfârșitul anilor 50 forțele sale aeriene se situau pe locul patru ca mărime din lume. Suedia a menținut pregătirea soldaților în rezervă și a dezvoltat o tehnologie de ultimă oră pentru submarine. Totodată Suedia deține o importantă industrie de apărare.