Operațiuni și capacități cibernetice în evoluție

Conflictul din Ucraina dezvăluie noi realități ale războiului cibernetic prin proxy, prin terțe platforme, care au internaționalizat confruntările din spațiul virtual, la fel cum conflictul convenţional a atras mai mulţi participanţi externi.

Rețelele de internet pot fi sparte iar cele mai multe dintre programele informatice au slăbiciuni exploatabile. Aceste lucruri pot oferi avantaje de neegalat atacatorilor, dar situația din Ucraina sugerează că o apărare energică și temeinică se poate dovedi mai mult decât adecvată pentru a bloca aceste vulnerabilități. Experiența Ucrainei poate ghida deciziile privind apărarea cibernetică și sugerează că o defensivă informatică adecvată are nevoie de abordări diferite, cu implicarea unor noi actori, inclusiv din sectorul privat, un sistem complex de construit și de coordonat pentru națiuni – susține un raport publicat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul la Washington.

„Spațiul informațional” reprezintă o zonă strategică în acest conflict. Ambele tabere concurează pentru a construi narațiuni publice cu scopul de a influența opinia internațională. Deja au fost publicate date despre declasificarea informațiilor strategice pentru a contracara și a dezminți minciunile rusești despre acțiunile din Ucraina. În mod similar, multe dezbateri între academicieni și analiști au căutat să înțeleagă dacă asistăm la un „război cibernetic” în Ucraina, sau dacă și cum operațiunile cibernetice adaugă valoare pentru promovarea obiectivelor strategice ale unui stat. Inițial, această discuție s-a concentrat pe utilitatea ofensivei cibernetice.

Conflictul din Ucraina dezvăluie noi realități ale războiului cibernetic prin proxy, prin terțe platforme, care au internaționalizat confruntările din spațiul virtual, la fel cum conflictul convenţional a atras mai mulţi participanţi externi. Mai exact, o parte semnificativă a activității cibernetice care are loc în contextul politic al conflictul din Ucraina este condusă de grupuri hacktiviste care atacă ținte dincolo de teatrul de operațiuni – fie în interiorul teritoriului rusesc, fie împotriva țintelor din occident, în special în statele membre NATO. Aceste grupuri se bazează pe participanți din întreaga lume care sunt aliniați la orientarea politică a Moscovei, chiar dacă le poate lipsi nivelul de calificare și sofisticarea altor actori specializați care sunt mai apropiați de guverne. Toate aceste acțiuni au semnalat schimbarea naturii războiului cibernetic prin proxy, susține raportul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Contextul geostrategic actual demonstrează că spațiul cibernetic continuă să fie un teren fertil pentru a depăși limitele convenționale ale conflictului și pentru ridicarea nivelului activităților rău intenționate împotriva statelor dincolo de ceea ce este considerat acceptabil în ordinea internațională bazată pe reguli. Spațiul cibernetic este din ce în ce mai folosit de actorii sponsorizați de state pentru a desfășura activități prin care pot obține efecte asimetrice, menținând în același timp plauzibile negarea și contestarea în mod provocator a ordinii bazate pe regulile susținute de NATO și de națiunile care au opinii similare.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress