„Solutia aliata” pentru apararea Romaniei

Am adus aminte in postarile mele dar si in emisiunile Euroatlantica de la Radio Romania Actualitati de un razboi informatic si informational care se desfasoara de peste un an, la care Romania ia parte. S-au deschis in timp si alte fronturi, din care cel economico-financiar este cel mai “vizibil”: o rubla aproape distrusa si un dolar care se intareste. Capacitati si influente economice activate sau chiar sacrificate ca intr-un adevarat joc de sah unde Rusia a avut prima mutare, cu un gambit care a sacrificat Ucraina. Si peste toate apare dorinta Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru aparare. Dar, din pacate, abia din 2016. Chiar si in al 12-lea ceas aceasta trezire la realitate este bine venita. Intre timp, potrivit informatiilor prezentate la Bilantul MApN, s-au cumparat coponentele necesare pentru revigorarea si repararea “masinilor de lupta”, pentru a imbunatati cele 60 de procente de echipamente militare nefunctionale (potrivit Cartii Albe a Apararii).
Stryker RomaniaVin cu discutia in actualitate, cu referire la tehnica militara americana care a intrat pe teritoriul Romaniei ieri si care urmeaza sa ajunga la Baza de la Mihail Kogalniceanu. 15 transportoare amfibii blindate Striker, parte a unui batalion american „de cavalerie”, cu mobilitate ridicata susinuta de vehicule usoare Humvee si camioane semiblindate de transport logistic. Potrivit informatiilor pe care le detin este doar o „prima transa” de suport american care va conduce la formarea unei forte defensiv impresionante din partea aliatului principal al Romaniei. Singurul aliat de nadejde, singurul prieten adevarat pe care ne putem baza in acest moment in jocul de sah cu piese militare intr-un joc hibrid las cu „rasaritenii”. Ar mai fi parteneriatul cu Polonia, un parteneriat strategic ce ar trebui completat cu un parteneriat strategic cu Turcia.

TAB-ul Stryker vs BTR-80 si BTR Zimbru:

Din aceasta perspectiva este foarte posibil ca blidatele americane care ajung acum din Germania in Romania sa ramana cantonate aici. Si vor intari Diviza 2 Getica, alaturi de varful de lace al apararii flancului de sud-est al NATO reprezentat de Brigada 282. Un alinaiment NATO ce va fi intarit permanent in urmatoarea perioada cu sprijin de la aliati. Pentru ca aceasta este solutia rapida a momentului, pana la revigorarea prin bugetare a Armatei Romaniei.

Pondere aliata inainte de 2% din PIB

Este ingura solutie rapida si de moment: mutarea fortelor aliate pe teritoriul Romaniai pana in momentul in care, treptat, bugetarea de 2% din PIB va asigura minimul necesar de tehnica terestra, antiaeriana, navala si aeriana pentru autosustinere.

Nu este doar parerea mea ci si cea a generalului (r) Constanin Degeratu, fost sef al Marelui Stat Major, primul sef al Comunitatii Nationale de informatii care, din pacate, a fost indepartat fara explicatii din invatamantul universitar militar. Referindu-se la sub-bugetarea Armatei, generalul Degeratu imi declara intr-o emisiune la Radio Romania Actualitati:
„Acum trebuie să înţelegem această situaţie. Nu avem, din motive … nu are importanţă şi nu criticăm pe nimeni aici şi înţelegem că nu avem capacitate de apărare terestră şi acest lucru trebuie făcut imediat, dar acest lucru nu se mai poate face decât prin transfer de echipamente în cadrul ‘smart defence’ sau orice altă formulă dinspre adâncimea spaţiului NATO spre România, ca şi spre alte ţări din zona aceasta. Nu avem capacitatea de apărare aeriană şi acest lucru se poate face numai prin transfer de escadrile… prin dislocare preventivă de escadrile de aviaţie ale unor ţări membre NATO aici, dislocarea unor capacităţi de apărare antiaeriană de tip Patriot sau altele de tipul acesta, pentru că nu mai avem timp să rezolvăm prin forţe proprii şi, sigur, avem nevoie de cel puţin echilibrarea raportului de forţe prin două nave de tip distrugător sau un Mistral sau ceva de genul acesta, transferate aici, la Marea Neagră, în condiţiile în care acum suntem într-o situaţie de urgenţă. Acei 2% vor fi foarte buni atunci când vom atinge capacitatea normală de ripostă pentru o astfel de situaţie, singura în măsură, de altminteri, să ne ferească de un pericol, pentru că e limpede, asta se vede şi din situaţiile din Georgia şi din Ucraina, acum. Orice slăbiciune militară evident sau spusă atrage după sine agresiunea. Deci slăbiciunea atrage, este o invitaţie la agresiune, iar noi acum facem această invitaţie prin această slăbiciune.”
Cu alte cuvinte, pana la obtinerea si utilizarea celor 2% din PIB, aliatii ne pot asigura apararea. Din pacate, singurii care s-au miscat eficient pana acum sunt SUA, Canada si Portugalia.

Misiuni internationale vs aparare nationala

Bun, am iesit in evidenta cu unii dintre cei mai buni militari din NATO. Si, tot la RRA, am adus aminte de aceasta capacitate unica, cea a personalului militar:
„Armata României are în prezent încadrate peste 82.000 de funcţii militare şi civile, o armată comandată militar de generalul locotenent Nicolae Ciucă, supranumit „generalul deşertului”, cel care a condus personal prima luptă angajată de militarii români după cel de-al Doilea Război Mondial. S-a întâmplat în Irak, în 2004, şi istoricii au consemnat atunci Bătălia de la Nassiriyah. Cea mai titrată categorie de forţe este cea a trupelor terestre, cu experienţă în teatrele de operaţii, similară cu cea acumulată de cele mai importante armate din NATO. Brigada de Forţe pentru Operaţii Speciale, de la Târgu-Mureş, modernizată sub comanda generalului Adrian Ciolponea, a acumulat experienţă în misiuni reale de luptă, împotriva talibanilor şi insurgenţilor din Afganistan. În ultimii ani, detaşamentele acestei mari unităţi au angajat aproape săptămânal lupta cu talibanii în misiuni de tip comando. În cooperare cu aceste unităţi, Brigada de Informaţii operaţionalizată sub comanda generalului Lucian Foca a asigurat reuşita forţelor speciale, dar şi protecţia trupelor aliate şi reuşita misiunilor trupelor româneşti din Irak şi Afganistan. O brigadă de elită care s-a impus în NATO drept recunoaştere la Oradea, alianţa a înfiinţat Centrul de pregătire pentru HUMMINT – misiuni de intelligence pentru obţinerea de informaţii din surse umane. Brigada de Informaţii este specializată în obţinerea de date din spatele liniilor inamice, utilizarea dronelor de recunoaştere şi de luptă, monitorizarea traficului radio în teritoriul inamic.”

Dar, asa cum discutam cu generalul Degeratu si cu analistul militar Radu Tudor: misiunile de aparare nationala nu sunt identice cu cele executate de militarii romani in Kosovo, Afganistan si Irak.
In ultimii ani s-a pus un accent deosbit pe aceste misiuni, in defavoarea exercitiilor de lupta reala, clasica. Corect: am castigat experienta si militarii s-au profesionalizat. Dar razboiul clasic, dominat de actiunile confictului hibrid, conduce la alte accente in (re)gandirea apararii nationale.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*