Lupte sângeroase în Sudan

Sudanul, al treilea cel mai mare stat din Africa a devenit în ultimele săptămâni o zonă de lupte sângeroase. Un teritoriu care se întinde de-a lungul unei regiuni instabile și vitale din punct de vedere geopolitic pentru Africa provoacă îngrijorări pe scena internațională. Statele Unite și-au retras printr-o operațiune militară personalul de la Ambasada din Karthoum. Războiul amenință să se instaleze într-o țară cu o populație de peste 45 de milioane de oameni.

Luptele care au izbucnit în capitala sudaneză Khartoum și în alte zone ale țării pe 15 aprilie sunt rezultatul direct al unei confruntări acerbe pentru putere în cadrul conducerii militare a țării. Luptele sângeroase au determinat Statele Unite să își retragă personalul guvernamental de la ambasada din Khartoum: peste 100 de persoane printre care și diplomați din alte țări au fost transportate în afara țării. Pentagonul a desfășurat trupe și capacități în Djibouti în cazul în care ar exista un ordin de evacuare a ambasadei din Khartoum. Și alte țări și-au retras cetățenii: Germania, Franța, Marea Britanie și Spania. 9 români au fost evacuați din Sudan, cu un zbor francez. Alți 20 au cerut și ei sprijin să părăsească țara africană.

Un nou efort de a impune o încetare a focului între facțiunile aflate în război a eșuat în urmă cu două zile, negocierile fiind urmate de lovituri aeriene și bombardamente în Khartoum.

În prezent sunt ciocniri armate în locuri strategice din capitală, în timp ce detașamente paramilitare susținute de lorzi ai războiului din Libia – Forțele de Sprijin Rapid (RSF)- se luptă cu soldații armatei Sudanului.

De la lovitura de stat din octombrie 2021, Sudanul a fost condus de un consiliu de generali cu cei doi militari aflați în centrul disputei: generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful forțelor armate și, de fapt, președintele țării, și adjunctul său și liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti. Cei doi lideri nu au fost de acord cu privire la direcția în care se îndreaptă țara și la propunerea de trecere la un regim civil. Unul dintre principalele puncte de divergență se referă la planurile de a include Forțele de Sprijn Rapid (RSF), care numără 100.000 de membri, în armată, existând neînțelegeri și în privința persoanei care ar urma să conducă noua forță.

Violențele au loc după mai multe zile de tensiuni, după ce membrii RSF au fost redistribuiți în întreaga țară, săptămâna trecută, într-o mișcare pe care armata a văzut-o ca pe o amenințare. A existat o speranță că negocierile ar putea rezolva situația, dar aceste discuții nu au mai avut loc. Au reizbucnit luptele și în provincia Darfur din sud-vestul țării. Nu se știe cine a tras primul foc de armă, dar de atunci luptele s-au intensificat în diferite părți ale țării, iar aproape 400 de civili au murit până acum, potrivit unor surse independente, inclusiv sindicatul medicilor din Sudan.

Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au fost înființate în 2013 și își au originile în faimoasa miliție Janjaweed, care a luptat cu brutalitate împotriva rebelilor din Darfur, unde au fost acuzate de epurare etnică.

De atunci, generalul Dagalo a construit o forță puternică, care a intervenit în conflictele din Yemen și Libia. De asemenea, el a dezvoltat interese economice, inclusiv controlul unora dintre minele de aur din Sudan. RSF a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de masacrarea a peste 120 de protestatari în iunie 2019. O forță atât de puternică în afara armatei Sudanului a fost considerată o sursă de instabilitate în țară.

Khalifa Haftar, unul dintre lorzii războiului din Libia, a ajutat la pregătirea Forțelor de Sprijin Rapid (RSF). Implicarea lui Haftar, care conduce o mare parte din estul Libiei, la granița cu Sudanul, ridică temeri pentru un conflict de lungă durată în Sudan alimentat de interese externe. Sudanul și Libia se află pe rute majore pentru traficul de persoane și narcotice. Hemedti, numărul doi la putere în Sudan și Haftar, lider militar din Libia, au colaborat, într-o serie de operațiuni de contrabandă extrem de profitabile, în cadrul cărora comandanți de rang mediu din ambele miliții au creat legături strânse în timp ce au administrat tranzitul de mărfuri ilicite valoroase între cele două țări.

Analiștii anticipează în Sudan un „scenariu de coșmar” în care mai mulți actori și puteri regionale luptă într-o țară cu o populație de peste 45 de milioane de oameni.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*