Războiul civil din Sudan

În Sudan continuă războiul civil izbucnit anul trecut în aprilie. Doi generali se luptă pentru putere având de partea lor efective militare importante. Luptele au ucis până acum peste 12.000 de civili și peste 7 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele.

Războiul civil din Sudan continuă în ciuda apelurilor făcute de comunitatea internațională pentru identificarea unei soluții pașnice. Națiunile Unite au cerut „acțiuni decisive și imediate” pentru a se pune capăt conflictului din Sudan. Peste 500 de mii de civili au fost forțați să plece din capitala Khartoum din calea luptelor dintre trupele guvernamentale și forțele paramilitare de Sprijin Rapid. 25 de milioane de sudanezi ar avea nevoie de ajutor pe parcursul acestui an, dar intensificarea luptelor ar putea împiedica eforturile ONU pentru salvarea vieților civililor. Luptele au ucis peste 12.000 de oameni, potrivit Națiunilor Unite, în timp ce medicii și activiștii spun că numărul real de morți este mai mare. Peste 7 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele. Departamentul de Stat al SUA a anunțat că atât RSF, cât și armata sudaneză au comis crime de război sau crime împotriva umanității în timpul conflictului de nouă luni.

Cei doi generali rivali aflați la conducerea țării au ignorat mai multe încetări ale focului în timp ce se luptă în continuare pentru control. Generalul Abdel Fattah al-Burhan, care a câștigat pentru prima dată puterea după înlăturarea în 2019 a vechiului dictator sudanez Omar al-Bashir și ulterior și-a consolidat poziția printr-o lovitură de stat din 2021, se luptă cu generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemeti, care conduce Forțele de Sprijin Rapid paramilitare (RSF). Dar, deși armata Sudanului are resurse superioare, inclusiv forțe aeriene și 300.000 de soldați, RSF deține o forță de aproximativ 100.000 luptători în interiorul țării. Dagalo a vizitat mai multe state din Africa pentru a primi sprijin internațional și pentru a-și consolida poziția de lider al Sudanului.
Potrivit Reuters, liderii celor șapte țări vecine Sudanului, într-o declarație comună, au cerut părților aflate în război să se angajeze la încetarea focului și au făcut apel către statele regionale să nu se amestece în conflict. În paralel, Egiptul încearcă să intermedieze un dialog pentru pace în Sudan.

Cel mai probabil cei doi generali, Burhan și Hemeti, vor stabili sfere de control în Sudan, care vor imita situația din Libia, unde o rivalitate continuă între diverse facțiuni politice și militare a creat un stat fragmentat cu mai multe centre de putere.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*