
Războiul din Ucraina a scos în evidență importanța industriilor de apărare, pornind de la componente de schimb pentru tehnica de luptă până la asigurarea munițiilor pentru un eventual război de înaltă intensitate.
Revenirea războiului pe continent obligă statele membre ale Ununii Europene să colaboreze pentru a găsi soluții dedicate producției de muniții. Oficial, Uniunea Europeană, care a fost construită după cel de-Al Doilea Război Mondial cu un obiectiv esențial – perpetuarea păcii pe continent – nu își poate asuma „cheltuieli legate de operațiuni cu implicații militare sau în domeniul apărării”, amintește Tratatul Uniunii. În aceste condiții, Uniunea Europeană a luat o decizie importantă în materie de apărare prin anunțul făcut luna trecută de a furniza în douăsprezece luni un milion de obuze de artilerie și rachete Ucrainei pentru a o ajuta să reziste în fața Rusiei. Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond extrabugetar, face posibilă finanțarea achizițiilor de echipamente letale prin eludarea interdicției incluse în Tratatul Uniunii Europene, arată Le Monde.
În timp ce liderii UE au aprobat schema – și chiar au alocat 2 miliarde de euro pentru a o finanța – țările membre se confruntă cu neînțelegeri cu privire la modul de cheltuire a 1 miliard de euro rezervat pentru contractele comune. Principalul punct de dispută: cât de mult să restricționeze banii la producătorii comunitari și dacă să fie incluse și companii din exteriorul uniunii precum Statele Unite și Marea Britanie.
Europa va folosi un miliard de euro pentru a rambursa între 50% și 60% din prețul obuzelor trimise până la sfârșitul lunii viitoare de țările europene. Acestea din urmă vor putea furniza muniții pentru Ucraina fie din stocurile lor, fie din comenzile lor curente muniție.
Un al doilea miliard de euro va cofinanța comenzi masive de muniții pentru Ucraina, produse pe continent. Douăzeci și patru de state au convenit să lanseze aceste comenzi prin intermediul Agenției Europene de Apărare, entitate creată în 2004 pentru a încerca dezvoltarea unor tehnologii militare în comun. Mult timp considerată fără perspectivă de statele membre, această agenție ar putea câștiga în sfârșit legitimitate dacă va derula rapid aceste licitații.
Comisia Europeană trebuie să propună, până la sfârșitul acestei luni, un pachet de ajutor pentru industria europeană de apărare, lipsită timp de treizeci de ani de comenzi mari de muniție. Obiectivul este de a accelera activitatea fabricilor. Astăzi, marii producători, precum firma franceză Nexter sau cea germană Rheinmetall, sunt lipsiți de materii prime, cum sunt praful de pușcă și nitroglicerina, dar și de personal calificat sau capacități de producție.
În urmă cu peste trei decenii România era o importantă producătoare de muniții. Decizia Uniunii Europene de a furniza obuze pentru Ucraina și de a acorda finanțare pentru acest proiect poate reprezenta o ocazie importantă pentru relansarea industriei de apărare din țara noastră. În acest moment însă România nu mai produce praf de pușcă acesta fiind importat din Serbia.