Ucraina, pregătiri pentru contraofensivă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 aprilie, ora 21:05) – „Euroatlantica” – Radu Dobrițoiu: Radu Dobriţoiu

Radu Dobrițoiu: Bun găsit! Forţele ucrainene efectuează raiduri peste Nipru, în apropiere de oraşul Herson, stabilind poziţii de luptă în zonele ocupate de Federaţia Rusă. Este prima dată când Institutul pentru Studierea Războiului a observat imagini ale poziţiilor ucrainene de pe malul estic al fluviului, coroborate cu rapoarte ruseşti, cu surse multiple, despre o prezenţă militară ucraineană solidă în acele zone. Informaţiile semnalează o infiltrare a unor unităţi ucrainene în dreptul oraşului Herson, iar acesta ar putea fi un prim pas pentru a încerca să-i disloce pe ruşi din poziţiile pe care le folosesc pentru a trage asupra oraşului Herson.

Bloggerii militari ruşi au declarat că forţele ucrainene au stabilit linii de aprovizionare către poziţiile lor avansate şi efectuează în mod regulat ieşiri în zonă. Un atac cu drone a fost lansat luni asupra oraşului-port Sevastopol din Crimeea, fiind respins de flota rusă, susţine guvernatorul pro-rus al oraşului. Şeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a descris drept inevitabilă contraofensiva armatei ucrainene şi a acuzat, din nou, că luptătorii săi duc lipsă de muniţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Când crede că va avea loc contraofensiva? ”Pe 2 mai va cădea ultima ploaie” – declara Prigojin. În această săptămână, şeful direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, declara că „ne place sau nu, ne apropiem de o bătălie-reper pentru istorie recentă a Ucrainei. Acesta este un fapt. Toată lumea îl înţelege. Când va începe, este un mister, dar toată lumea înţelege că ne apropiem de asta”.

Discutăm în această seară, la „Euroatlantica”, despre contraofensiva pe care Ucraina o pregăteşte la sfârşit de primăvară. Invitaţii ediţiei sunt profesorul Claudiu Degeratu, expert în securitate militară, şi generalul-maior în rezervă Dan Grecu. Eu sunt Radu Dobriţoiu şi vă invit să rămâneţi alături de Radio România Actualităţi pentru a asculta emisiunea „Euroatlantica”. Tema ediţiei – Ucraina, pregătiri pentru contraofensivă. Colegii din regia de emisie îmi confirmă că avem legătura prin telefon cu cei doi invitaţi. Bună seara, domnule Claudiu Degeratu!

Claudiu Degeratu: Bună seara!
Radu Dobrițoiu: Bună seara, domnule general Dan Grecu!
Dan Grecu: Bună seară, domnule Dobriţoiu!

Radu Dobrițoiu: Domnilor, vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să participaţi la emisiunea „Euroatlantica”! Bun venit la Radio România Actualităţi! Domnule Claudiu Degeratu, vorbim de ceva vreme de contraofensiva Ucrainei. De aproximativ două luni, liniile frontului s-au mişcat foarte puţin. Iată că în ultimele zile au avut loc acţiuni ale forţelor speciale ucrainene, cu încercarea de a câştiga capete de pod pe malul stâng al fluviului Nipru. Să fie acesta începutul acţiunilor de recuperare a teritoriilor ucrainene ocupate de Federaţia Rusă?

Claudiu Degeratu: Cred că, aşa cum aţi spus, este clar începutul acestei contraofensive. În afară de aceste observaţii din teren, cred că se confirmă acest debut şi prin vizita rapidă a secretarului general NATO la Kiev, unde aproape că a făcut un fel de bilanţ, aşa, al primelor luni în care am avut un program intensiv de susţinere din partea NATO în acest an. Şi cred că a fost un semnal şi politic din partea NATO că această contraofensivă, cel puţin probabil la nivel de planuri, este conturată. Aţi văzut că s-au dat şi detalii legate de cele nouă brigăzi pregătite conform obiectivelor asumate de coaliţia internaţională. Şi cred că acum este doar o chestiune de, să zicem, de aspect operaţional şi strategic, de a găsi cea mai importantă direcţie în care să se desfăşoare această contraofensivă. Mai departe, sigur, cum va arăta ea şi care va fi profilul ar trebui să mai aşteptăm câteva zile. Probabil, aşa cum spuneam, probabil vremea este importantă, dar nu numai vremea, ci şi modul în care Rusia s-a pregătit pentru această contraofensivă.

Radu Dobrițoiu: Domnule general Dan Grecu, atacuri cu drone ale Ucrainei asupra portului Sevastopol. Declaraţii ale oficialilor din ambele tabere despre o contraofensivă. Este posibil ca Ucraina să aibă o singură şansă, un singur glonţ de argint pentru a-şi recâştiga teritoriile?

Dan Grecu: Sincer să fiu, cred că este una dintre principalele probleme ale ucrainenilor, având în vedere că armata ucraineană este într-o imensă măsură dependentă de perspectiva asigurării materialului de luptă, atât armamente, cât şi muniţii, din Occident şi de statele care fac parte din coaliţia de sprijin, nu-şi pot permite să rateze o astfel de contraofensivă, care va începe, în mod cert, va fi. Depinde când va fi, pentru că, din punctul meu de vedere, încă mai sunt necesare pregătiri, în special în ceea ce priveşte asigurarea muniţiilor, asigurarea resursei materiale, carburanţi şi toate de acest gen, şi mai ales planificarea logisticii, şi, nu în ultimul rând, a zis Prigojin, şi a avut el un pic de dreptate, abia peste două zile se opreşte ploaia, zona de operaţii, în special în partea de sud fiind o zonă care este puternic brăzdată de râuri. Şi, dacă ne amintim, nu demult citeam despre inundaţii în Ucraina, inclusiv în aceste zone posibile de operaţii, ceea ce, indiscutabil, va influenţa caracterul acţiunilor de luptă şi momentul declanşării acesteia.

Radu Dobrițoiu: Este important ca această contraofensivă să reuşească, adică, după pierderea iniţiativei, este posibil ca Ucraina să nu mai aibă o a doua şansă? De aceea m-am referit la glonţul de argint.

Dan Grecu: Da, este glonţul de agent, pentru că un eventual eşec, nedorit, bineînţeles, un eventual eşec ar impune o nouă perioadă de pregătire, care în mod sigur va fi o perioadă îndelungată, pe de o parte pentru ucraineni; pe de altă parte, ar fi un bun prilej pentru ruşi să îşi, cum să spun, să-şi aloce victoria, deşi acest lucru este mult departe de scopurile lor iniţiale. Şi, cel mai probabil, va duce la o îngheţare a disputei undeva aproximativ pe aceeaşi linie de contact, plus-minus câţiva kilometri, aşa cum este şi în prezent, ceea ce, indiscutabil, va pune partea rusă într-un avantaj, ea fiind cea care controlează la acest moment undeva la 17-20% din teritoriul ucrainean. Deci acest glonţ de argint trebuie folosit cu maximă eficacitate, iar faptul că se mai întârzie, mai mult sau mai puţin, nu este un semn de slăbiciune, din punctul meu de vedere, ci tocmai un semn al importanţei pe care momentul îl are pentru forţele ucrainene.

Radu Dobrițoiu: Domnule Claudiu Degeratu, să fie oare data de 9 mai, sărbătorită de Federaţia Rusă în fiecare an, să fie 9 mai data la care va începe contraofensivă ucraineană?

Claudiu Degeratu: Cred că este mai mult un element de comunicare propagandistică. Probabil că aceasta este doar un mecanism, doar o soluţie de a pune mai multă presiune de către Kiev pe Armata Rusă. Nu ştiu dacă se va declanşa pe 9, dar, în orice caz, chiar dacă nu se declanşează, ruşii nu prea au ce să sărbătorească, aşa… Adică, sigur, ei marchează evenimentul, dar, cu siguranţă, nu va fi o sărbătoare. Va fi doar un eveniment care să ţină ca a o rutină, aşa. Cred că va fi doar un element de propagandă /…/ acest 9 mai. S-ar putea să fie doar o acţiune, să zicem, singulară de 9 mai, probabil cu încărcătură simbolică făcută de către armata ucraineană şi după aceea să asistăm la adevărata lansare a contraofensivei. Vedeţi că deja sunt combinate mai multe acţiuni care sunt de natură asimetrică cu viitoarea contraofensivă, adică cred că aici armata ucraineană şi-a perfecţionat bine modalitatea aceasta de a avea acţiuni care să lovească şi în moralul armatei ruse, dar şi să încerce să transmită un mesaj către populaţia rusă în acest context cu războiul.

Radu Dobrițoiu: V-am întrebat, domnule Degeratu, pentru că Ucraina a gestionat foarte bine operaţiunile psihologice, comunicarea. De aceea m-am referit la un cadou de 9 mai. De asemenea, partea războiului hibrid pentru Federaţia Rusă este o dată calendaristică importantă. Federaţia Rusă sărbătoreşte victoria împotriva Germaniei naziste. Ar fi un moment important poate pentru imagine, pentru imagologie, pentru Ucraina să declanşeze chiar atunci această campanie.

Claudiu Degeratu: Da, total de acord cu dumneavoastră. Cred că vor fi multe asemenea sau va fi o amplă acţiune sau o operaţiune psihologică înainte de contraofensivă, iar 9 mai este doar un element. Probabil că vor mai fi şi altele şi unele vor fi nu doar orientate spre publicul rus, dar vor fi şi spre publicul occidental, pentru că se spunea foarte bine de către domnul general legat de glonţul de argint că, vedeţi, după această contraofensivă, dacă reuşeşte să nu reuşeşte, toţi aliaţii Ucrainei vor face un bilanţ, vor evalua potenţialul în continuare al armatei ucrainene. Şi, atunci, de aici probabil şi necesitatea de a avea nişte rezultate înainte de summitul din iulie de la Vilnius, pentru ca să nu avem alte, eu ştiu, alte discuţii, alte puncte de vedere pentru construirea unui consens vizavi de ce vor decide aliaţii la Vilnius faţă de războiul din Ucraina.

Radu Dobrițoiu: Domnule general Dan Grecu, care sunt factorii care influenţează pornirea unei contraofensive ucrainene?

Dan Grecu: Deci, aşa cum am anticipat şi în intervenţia anterioară, în primul şi în primul rând este vorba despre realizarea cantităţii de forţe şi muniţii şi echipamente militare în general de care ucrainenii au nevoie pentru a desfăşura această ofensivă, concomitent cu planificarea logisticii pe întreaga durată preconizată a operaţiei. Ştim până acum că marea majoritate a echipamentelor blindate promise au ajuns în Ucraina, se află în Ucraina, cu excepţia tancurilor americane şi a altor câtorva sisteme, dar în general au adus majoritatea celor promise. Nu avem informaţii despre cantitatea de muniţii, pentru că sunt informaţii sensibile şi ele nu sunt făcute public, dar este posibil ca şi aceasta este, iar teoretic pregătirea unităţilor militarilor ucraineni, în special cei care au făcut instruire în străinătate pentru lupta terestră în special, de asta spun, se apropie de sfârşit şi ar trebui să se treacă la constituirea unităţilor. De aceea, eu nu cred că în mai, nici în 9 mai, nici în 20 mai, nici în alt mai, se va declanşa această ofensivă, concomitent cu condiţiile climatice care afectează, după cum nu cred nici acele zvonuri cum că va fi un mare atac ucrainean asupra Moscovei în timpul paradei, care a fost făcut de către oficialii ucrainieni, pentru că nu acesta este modul în care se desfăşoară operaţia. Dar războiul informaţional, cum a zis şi domnul Claudiu Degeratu, funcţionează şi fiecare parte încearcă să-şi impună punctul de vedere, voinţa şi să demoralizeze partea adversă prin fel şi fel de informaţii, aceasta fiind unul dintre ele.

Radu Dobrițoiu: Alte repere, de exemplu efectivele sunt destul de bine pregătite şi adaptate la tehnica primită din Occident?

Dan Grecu: Acum, e greu, este greu să spunem noi, de acasă, cum sunt pregătiţi, dar ei s-au pregătit în state membre. Cei care s-au pregătit în exterior s-au pregătit în state membre ale NATO, pe bază de proceduri şi tehnici de acţiune ale NATO, cu echipamente NATO şi în mod cert cu echipamentele pe care le vor utiliza în luptă, aşa că… Iar anterior au demonstrat inventivitate şi o mare dedicare. Deci, din acest punct de vedere nu există… Nu, nu văd probleme din punct de vedere al factorului uman pentru ucraineni. Am spus că este problema asigurării cu mijloace, cu muniţii, este problema asigurării materiale şi mai este o problemă – de planificare a operaţiei. Pentru că dacă ne uităm la acest front care, să zicem, să-l împărţim în două, partea de est, adică Luhansk şi Doneţk, şi partea de sud, Zaporojie şi Herson, nu există extraordinar de multe posibilităţi, pentru că eu sunt convins că, în afară de lovitura principală, deci o direcţie principală de ofensivă pe care o vor da forţele terestre, este imperios necesar să mai existe cel puţin o direcţie secundară, dacă nu chiar două, ca să acopere tot frontul, în scopul de a nu lăsa noaptea, de a nu permite forţelor ruse să-şi mute efortul de pe o direcţie pe alta, în scopul zădărnicirii informaţiei. Aici va fi cheia, probabil, a luptei armate, cine este mai inventiv în a desfăşura aceste acţiuni. Iar ceea ce aţi spus dumneavoastră chiar la începutul emisiunii, referitor la stabilirea unui /cap de pod/ la sud, că-i sud acolo, dar e malul stâng al Nistrului, la sud de Herson, probabil în apropierea… adică nu probabil, cert, după datele satelitare pe care le-am văzut şi eu în diferite surse media, undeva în apropierea portului /…/.

Radu Dobrițoiu: Domnule Claudiu Degeratu, la un an de la prima întâlnire a statelor din iniţiativa Ramstein, a avut loc o nouă consultare între aceste ţări, sub coordonarea secretarului apărării din Statele Unite, Lloyd Austin. În ultima lună, cu excepţia anunţurilor de la Pentagon, nu am mai primit veşti importante despre suportul cu tehnică de luptă pentru Ucraina. Este posibil ca prelungirea războiului să fi atenuat dorinţa Occidentului pentru susţinerea Kievului?

Claudiu Degeratu: Cred că, politică, susţinerea nu s-a atenuat, dar cu siguranţă au dispărut stocurile de muniţie din diferite ţări europene. Asta este, de fapt, marea problemă. După cum ştiţi, Uniunea Europeană s-a angajat că până la finalul acestui an va livra un milion de lovituri de sau, mă rog, de…
Radu Dobrițoiu: Artilerie şi rachete.

Claudiu Degeratu: /…/ Şi bineînţeles că deja au apărut controverse. Din anumite surse de la Bruxelles ar rezulta că la finalul lunii mai se va da prima comandă de un sfert din această cantitate anunţată, dar…
Radu Dobrițoiu: E un proiect în valoare de două miliarde de euro şi au existat anumite neînţelegeri în privinţa furnizorilor…
Claudiu Degeratu: Furnizorilor…
Radu Dobrițoiu: … să fie doar din Europa sau să fie acceptate şi fabrici de muniţie din Marea Britanie sau Statele Unite.

Claudiu Degeratu: Sigur, aici este de fapt problema pe care a ridicat-o şi domnul general Grecu, legată de asigurarea cu materiale de război. Eu vreau să mai spun încă o chestiune: creşte această dependenţă a armatei ucrainene de sprijinul vestic şi această contraofensivă se desfăşoară, şi formatul Ramstein este preocupat, din câte îmi dau seama, de această tranziţie care se va face. Vedeţi, cele nouă brigăzi dotate şi probabil instruite după modelul vestic, să discutăm foarte deschis, avem o tranziţie în interiorul armatei ucrainene, şi această contraofensivă se desfăşoară în condiţii speciale, în care există şi carenţe de muniţie, de materiale. Cred că formatul Ramstein nici nu are posibilitatea să facă mai mult, pentru că noi discutăm acum despre baza industrială. Problema noastră acum este baza industrială; noi trebuie să realizăm în timp de pace o aprovizionare care se face în timp de război. Noi discutăm foarte deschis nişte chestiuni care, sigur, ele sunt tehnice şi care, de multe ori, din punct de vedere politic sunt discutate mai puţin. Trebuie să susţinem un război cu o bază materială şi cu o industrie europeană care era, este sau funcţionează şi acum, la un an de la începutul războiului, ca un sistem în stare de pace. Şi acest lucru este greu de făcut şi sunt ţări, şi Germania şi alte ţări care au spus foarte clar: nu au nici măcar capacitatea să mai sporească liniile de producţie, adică să multiplice ceea ce produc în acest moment.

Radu Dobrițoiu: Nici materii prime nu mai au la îndemână foarte mult. Nitroglicerina, praf de puşcă, şi nici capacităţi de producţie, aşa cum aţi amintit.
Claudiu Degeratu: Da, şi aceasta este cea mai importantă problemă a noastră din punct de vedere politic. Cum vom susţine, care este soluţia dată de formatul Ramstein de a susţine un război care creşte în intensitate odată cu planificata contraofensivă, care se va desfăşura după nişte standarde NATO. Nu se va desfăşura după standardul contraofensivei din vara trecută; şi cu asta vreau să închei. Contraofensiva din acest an nu va mai semăna cu contraofensiva ucraineană de anul trecut. Se va desfăşura după alt model.
Radu Dobrițoiu: Domnule general Dan Grecu, supremaţia aeriană, o problemă importantă atât pentru operaţiile întrunite, cât şi pentru susţinerea contraofensivei ucrainene. Are Rusia un avantaj în această zonă de luptă?
Dan Grecu: Rusia are un avantaj cert din acest punct de vedere, cel puţin numeric, pentru că armata ucraineană de la începutul conflagaţiei a avut mult mai puţin, raportul era undeva de 1 la 12 avioane de luptă între cele două state, ruşii având şi avioane, bineînţeles, mai noi decât cele care erau, cele mai performante ale ucrainenilor, fiind MIG-ul 29. Or, din acest punct de vedere, cu tot ajutorul dat de Polonia, de Slovacia, de Finlanda, parcă şi Republica Cehă, care au transferat MIG-uri, unele dintre ele în condiţii bune, altele care mai necesitau la momentul primirii nevoi de reparaţii, pentru că nu le funcţionau toate sistemele, pentru că erau scoase sau păstrate în rezerva respectivelor state, îi pun într-o situaţie dificilă. Şi tocmai de aceea este nevoie să contracareze această lipsă prin existenţa unei apărări antiaeriene superioare, atât cu mijloacele existente la ei, ale ucrainenilor, în special sistemele S-300, de care mai dispun şi ruşii, cât şi mijloacele pe care le-au primit, au primit inclusiv Patriot-ul. Deja două sisteme ştiu că sunt deja în Ucraina, probabil că şi al treilea e pe drum, dacă nu o fi ajuns deja acolo, şi alte sisteme din partea statelor partenere. Dar este un lucru, şi domnul Degeratu a avut mare dreptate când a spus capacitatea de producţie europeană, în fapt, până la acest moment, ţările europene care au făcut donaţii au făcut donaţii din rezervele armatelor proprii. Nu cred că exagerez dacă spun că în fostele state membre de la Varşovia acum state membre NATO nu mai există muniţii şi echipamente, sau există doar, aşa, de muzeu, din perioada Tratatului de la Varşovia, sau construite pe stas sovietic.

Radu Dobrițoiu: Domne profesor Degeratu, o întrebare la care aş dori un răspuns într-un minut. Poate contraofensiva accelera negocierile de pace?

Claudiu Degeratu: În acest moment nu cred că… poate undeva după ce vom avea o evoluţie politică la Moscova, deci o contraofensivă ucraineană de succes, dar care să fie coroborată cu o evoluţie politică la Moscova, ar putea să fie o premisă bună pentru negocieri. Altfel, doar o contraofensivă de succes ucraineană nu este de ajuns.

Radu Dobrițoiu: Vă mulţumesc foarte mult! „Euroatlantica” la final. Tema ediţiei: ”Ucraina: pregătiri pentru contraofensivă”. Invitaţii emisiunii au fost profesorul Claudiu Degeratu, expert în securitate militară și generalul maior în rezervă Dan Grecu.

Sunt Radu Dobriţoiu, realizatorulul „Euroatlantica”, şi alături de producătorul emisiunii, Nicu Popescu, vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi pe frecvenţele Radio România Actualităţi.

Transcriere Euroatlantica

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*