Israelienii cer iertarea soldatului condamnat pentru uciderea unui palestinian

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat că susţine apelurile privind iertarea soldatului israelian condamnat pentru omor prin imprudenţă după ce acesta a împuşcat un atacator palestinian, care zăcea rănit pe pământ. Procurorii susţin că acea crimă comisă de sergentul Elor Azaria, în Cisiordania ocupată, a fost un act de răzbunare. Există însă voci proeminente în cabinetul guvernului Netanyahu care critică verdictul instanţei. Simpatizanţii sergentului condamnat susţin că acesta ar fi acţionat în legitimă apărare.
Ştirea, preluată de BBC internaţional este prezentă în presa externă şi solicitarea nu este unică.
Ministrul israelian al educaţiei, Naftali Bennett, a lansat apeluri privind iertarea soldatului israelian, Elor Azaria, condamnat pentru omor prin imprudenţă. Soldatul Azaria a împuşcat un palestinian atacator care era rănit şi întins la pământ. Procurorii au susţinut că împuşcare paelstinianului în Cisiordania ocupată a fost un act de răzbunare, însă unii membri ai guvernului au criticat decizia instanţei de condamnare a soldatului israelian, relatează corespondenţii BBC.
Potrivit BBC, un tribunal militar israelian l-a găsit vinovat de ucidere din culpă pe sergentul Elor Azaria, după ce au fost date publicităţii înregistrări video în care se vede cum el îl împuşcă pe un palestinian rănit care se afla la pământ. Incidentul a avut loc în martie anul trecut în oraşul Hebron din Cisiordania, după ce un alt soldat israelian a fost înjunghiat într-un atac. Pronunţând verdictul, cei trei judecători militari însărcinaţi cu instrumentarea acestui caz au respins motivele invocate de apărare potrivit cărora el l-a înjunghiat pe palestinianul rănit Abdul Fatah al-Sharif, care avea 21 de ani, deoarece credea că acesta continua să reprezinte o ameninţare. Cazul a provocat dispute intense în Israel. Mulţi argumenteză că sergentul Elor Azaria trebuie sa fie pedepsit pentru că a încălcat codul de conduită militară, în timp ce alţii afirmă că acţiunea lui a fost justificată.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress