Hersonul: pierdere strategică a Rusiei

În timp ce Armata Ucraineană a intrat în Herson trupele rusești se retrag peste fluviul Nipru unde își consolidează poziții defensive.

Pierderea Hersonului de către Rusia reprezintă un moment important pentru evoluția războiului din Ucraina, marcând totodată o distanțare a frontului de Odesa și Transnistria. Distrugerea liniilor de aprovizionare pentru trupele rusești și pericolul ca forțele Moscovei să fie înconjurate și depășite numeric au determinat ordinul de retragere din Herson. Prezența armatei ruse în Herson constituia un risc permanent pentru crearea unui culoar terestru către Republica Moldova și posibilitatea ocupării acesteia, consideră directorul executiv New Strategy Center, George Scutaru. El a menționat că planurile Rusiei de a ocupa litoralul Ucrainei sunt astfel anulate de către forțele armate ale Kievului. Totodată este afectat unul dintre obiectivele principale ale lui Vladimir Putin și anume obținerea unei legături terestre între Rusia și Crimeea. Niprul asigură și o graniță naturală folosită de Ucraina pentru a împiedica de pe malul drept al fluviului avansarea trupelor rusești spre vest.

UkrainskaPravda scrie că forțele ruse au construit o linie densă de structuri și poziții defensive pe malul stâng al Niprului, în regiunile Zaporojia și Herson. În documentele interne rusești interceptate, se numește „Lyniya Dnipro”. Prin cucerirea malului vestic al Niprului, Armata Ucraineană se apropie de Crimeea: în calea unei eventuale ofensive către peninsulă se mai află doar sudul regiunii Herson, apărat de apele fluviului.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că şi-a retras de pe malul de vest al Niprului toţi soldaţii şi toate echipamentele. ”În total, peste 30.000 de militari ruşi împreună cu aproape 5.000 de unităţi de armament şi de vehicule militare” afirmă ministerul rus într-un comunicat. După ce au încheiat retragerea, trupele ruse au aruncat în aer podul Antonivski de peste fluviul Nipru.

După înfrângerile suferite în ultima perioadă în sudul Ucrainei, imaginile satelitare dezvăluie că în zona căilor de comunicații dintre Peninsula Crimeea și regiunea Herson se construiesc poziții defensive ale Forțelor Armate Ruse, ceea ce conturează o nouă abordare, respectiv o trecere de la operațiuni militare ofensive la reasigurarea peninsulei de importanță strategică pentru Moscova.
Săptămâna trecută Pentagonul a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, care include rachete modernizate HAWK pentru sistemele de apărare aeriană furnizate Ucrainei de către Spania. Ajutorul prevede patru sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Avenger care vor oferi Ucrainei capacitatea de a proteja trupele și infrastructura critică împotriva sistemelor aeriene fără pilot și a elicopterelor.

Spania a decis să furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană HAWK pentru a răspunde nevoilor acesteia în materie de apărare aeriană, a declarat Margarita Robles, ministrul spaniol al apărării, în timpul unei întâlniri cu militarii ucraineni. Astfel, Ucraina va primi încă două sisteme Hawk în plus față de cele patru deja livrate până acum.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress