RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 august, ora 22:16) – „Agenda globală” – Realizator: Radu Dobriţoiu
Armata rusă a anunţat astăzi că forţele sale au preluat controlul asupra a ceea ce a descris ca fiind centrul logistic important din punct de vedere strategic al localităţii Niu-York din estul Ucrainei, parte a eforturilor Moscovei de a captura întreaga regiune Doneţk, chiar dacă trupele ucrainene încearcă să avanseze în regiunea Kursk a Rusiei, după un atac surpriză lansat pe 6 august. Soarta Niu-York, pe care Reuters nu a putut să o confirme în mod independent, este o reamintire că Rusia continuă cu propriile forţe ofensive în estul Ucrainei, indiferent de evoluţia din Kursk. Până acum, Ucraina a ocupat 1.200km pătrați din Rusia şi peste 90 de localităţi.
Armata ucraineană îşi extinde ofensiva în provincia rusă Kursk, unde a trecut graniţa într-un al doilea punct la vest de districtul Gluşkovo, pentru a încercui trupele ruse din zonă, distrugând în acest scop podurile peste râul Seim, în nordul acestui district, şi exercitând concomitent presiune dinspre zonele deja capturate în est, relatează Agenţia EFE, preluată de Agerpres. Forţele aeriene ucrainene au confirmat distrugerea a două poduri peste râul Seim, iar bloggerii militarii ruşi care afirmă că podurile au fost lovite cu rachete americane Himars şi un oficial rus au anunţat că armata ucraineană a distrus, de asemenea, al treilea şi ultimul pod peste cursul de apă.
Armata rusă foloseşte acum pontoane pentru deplasarea trupelor şi aprovizionarea lor, dar şi aceste structuri provizorii pot deveni ţinte facile pentru sistemele de rachete ucrainene. Astfel, cea mai mare parte a districtului Gluşkovo este acum izolată de Rusia şi ar putea cădea sub control ucrainean în câteva zile. Trupele ruse riscă în această situaţie să se vadă încercuite şi, eventual, capturate.
Dezvoltăm subiectul cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu.
Bună seara, domnule general Dan Grecu. Bun venit la „Agenda globală” la Radio România Actualităţi.
Domnule general Dan Grecu, Rusia susţine că a cucerit localitatea Novgorodskoe, care se numeşte acum Niu-York, în regiunea Doneţk. Cât de importantă ar fi această poziţie pentru trupele din cele două ţări?
Dan Grecu: Bună seara. În primul şi în primul rând, să spunem că numele, nu numele Niu-York dă o imagine ajutătoare propagandei ruse, dar nu neapărat localitatea sau numele localităţii în sine este important, ci este importantă direcţia de acţiune, pentru că deşi ruşii au fost destul de puternic loviţi şi eu zic că au fost chiar foarte puternic, cel puţin la nivel politic, de ofensiva ucraineană din regiunea Kurskului, îşi continuă cu succes, aş putea spune, nu mari succese, dar cu succes ofensiva în ceea ce mie mi se pare că este obiectivul central al lui Putin, respectiv Donbasul istoric, cele două oblasturi Luganskul, care într-o imensă majoritate este cucerit aproape în totalitate, cred că dacă nu greşesc, dar şi Doneţkul. Ei, New York-ul ăsta, cu denumire nouă, se află pe o direcţie foarte importantă în Donbas, pentru că după ce au cucerit Bahmutul şi Avdiivka, ruşii şi-au îndreptat atenţia spre o linie generală pe care eu aş mumi-o acuma de la Kupiansk, mergând în jos prin Sloviansk, Kramatorsk până la Pokrovsk, Pokrovskul fiind un nod de comunicaţii important, dar şi o bază logistică importantă pentru armata ucraineană, în condiţiile în care forţele ruse, inclusiv în cucerirea acelei localităţi, s-au apropiat undeva la probabil 15-20km de Pokrovsk, ceea ce ne arată că sunt, cel puţin teoretic, mai puţin interesaţi de ceea ce se întâmplă în Kursk şi mai mult interesaţi de ceea ce se întâmplă în pe frontul de est, respectiv în Donbasul istoric, Doneţk-ul, ca oblast administrativ al Ucrainei.
Realizator: Domnule general Dan Grecu, să privim spre Kursk, unde Ucraina îşi consolidează poziţiile, loveşte obiective importante din infrastructura de comunicaţii. Îşi doreşte Kievul capturarea de prizonieri ruşi şi obţinerea unui avantaj prin ocuparea de teritorii ruseşti?
Dan Grecu: Ne gândeam la un moment dat că obiectivul principal ar trebui să fie scăderea presiunii exercitate de forţele ruse asupra forţelor ucrainene din Dombaşi. La ora actuală vedem, însă, că această ofensivă are probabil mult mai multe efecte secundare decât un obiectiv general. De ce spun treaba asta? Obiectivul general nici acum nu pare foarte clar, pentru că nu ştim ce ar urmări ucrainenii. Ucrainenii au spus de la început că nu vor să cucerească teritorii din Federaţia Rusă, dar, ulterior, prin declaraţii, ne gândim că, pe de o parte, existenţa unui teritoriu sub control ucrainean pe teritoriul Federaţiei Ruse poate să constituie o masă de discuţie la viitoarele negocieri de pace, pe care înţeleg că amândouă părţile ar cam fi pregătită să le accepte, iar pe de altă parte, numărul de prizonieri, pentru că aţi amintit dumneavoastră, prizonieri ruşi, marea lor majoritate militari în termen, deci fără o pregătire militară extraordinară, le oferă şi posibilitatea efectuării unor schimburi. Deşi acţiunea a fost indiscutabil surprinzătoare şi cu mare aderenţă la publicul larg, având în vedere că a dat o palmă serioasă forţele ruseşti, marile efecte, totuşi, este în domeniul politic şi în domeniul moralului cetăţenilor ruşi.
Realizator: Putem vorbi, domnule general Grecu, de o nouă etapă a războiului, odată cu intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei?
Dan Grecu: Nu cred că este vorba despre o nouă etapă, e prea mult ca să ne gândim la treaba asta. Până la urmă, sunt undeva la 1.200 km aflaţi sub control ucrainean la acest moment faţă de cele 120.000 km pătrați, pe care îi au ruşii, controlează pe teritoriul Ucrainei, recunoscută internaţional. Dar efectele sunt extraordinare. Încă o dată spun: aici noi discutăm despre efecte. Primul efect de bază este cel că i-a dat o palmă lui Putin şi conducerii lui că nu e în stare să-şi apere propriu teritoriu. Un alt efect este efectul, dacă îmi daţi voie să spun, poate exagerat spus, dar nu cred că este neapărat greşit, a faptului că ucrainenii în zona controlată au introdus nişte reguli internaţional acceptate: au făcut birouri militare, asigură transportul civililor din zonă spre Ucraina sau spre Federaţia Rusă, lucruri pe care ruşii nu le-au făcut niciodată. Chestiile astea au plusat enorme pentru ucraineni şi să nu uităm, încă o dată o spun, că aici este marea discuţie, faptul că i-a pus pe ruşi să se gândească serios asupra capacităţii autorităţilor de la Kremlin de a apăra până la urmă propriul teritoriu. Ei nici nu se gândeau vreodată că şi-ar permite cineva să atace Federaţia Rusă dincolo de fruntarii. Ceea ce, uite, s-a întâmplat la acest moment, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Realizator: Domnule general Dan Grecu, de ce nu a reacţionat Rusia până acum cu o contraofensivă de amploare în Kursk?
Dan Grecu: Din punct de vedere militar, întrebarea este absolut binevenită. Ruşii suferă, ca mulţi alţii, de o birocraţie excesivă, de faptul că nu înţeleg realitatea câmpului de luptă imediat, deşi n-ar trebui să fie asta, pentru că sistemele de informaţii ruse nu sunt chiar proaste. Nu au înţeles că pot să fie surprinşi pe teritoriul lui. Într-al doilea rând, o copie, dacă îmi permiteţi, a situaţiei din februarie 2022, analiza de intelligence probabil că a fost slabă, pentru că în 2022 ziceau că o să le cucerească Kievul în 7 zile. Uite, acuma, nu poate să îşi apere propriul teritoriu în 13 zile deja, iar la ruşi, ca la orice sistem birocratic, nu mişcă niciun soldat până nu gospodin polkovnik ăl mai mare din ţară, probabil inclusiv până la preşedintele Putin, nu dă un ordin în acest sens. Din punctul meu de vedere, dar care este absolut, cum să spun eu, bazat pe informaţii, ruşii ar fi avut indiscutabil forţele să oprească această ofensivă, dar nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva. N-au reuşit să le ducă în zona acţiunilor de luptă. Drept dovadă că abia în zona Kurceatov, acolo unde este cea mai mare centrală nucleară a ruşilor, încep să se … sau pe drumul care conduce spre această centrală, încep să se organizeze acum lucrări de apărare. Dacă ei îşi fac aceste lucrări de apărare undeva la 20-30km pe vârful ofensivei ucrainene, înseamnă că nu prea au un gând să contraatace. Contraatacul, din punct de vedere militar, trebuie să fie dat imediat ce s-a realizat pătrunderea. Ori noi nu am văzut aşa ceva, ba din contră, am văzut că ucrainenii şi-au stabilizat poziţiile şi au încercat şi au şi reuşit în diferite zone, distrugând poduri peste cursuri de apă, să oprească afluxul de resurse, rezerve umane şi de materiale şi echipamente spre zona de contact. Ori acest acest lucru le dă un mic avantaj ucrainenilor, deşi încă o dată spun şi sper să nu mă învinuiască nimeni că aş spune ceva ireal, raportul de forţă a rămas în continuare în favoarea ruşilor.
Realizator: Domnule general Dan Grecu, vă mulţumesc foarte mult.
Dan Grecu: Cu plăcere.
Transcriere RADOR