RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 august, ora 22:25) – Emisiunea „Agenda globală” – Realizator: Radu Dobriţoiu.
Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române execută, începând de astăzi, misiuni în sprijinul forţelor de intervenţie din Albania pentru stingerea incendiilor de pădure. Cele două aeronave, un C-27 Spartan, configurat pentru sting incendiilor, respectiv C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, au decolat din Baza 90 Transport Aerian, iar misiunile vor continua şi în zilele următoare, în funcţie de situaţia concretă din teren. În Grecia, un incendiu masiv care a făcut ravagii în propiere de Atena a fost lichidat ieri. Condiţiile meteo favorizează izbucnirea unor altor incendii pe teritoriul Greciei. Incendiul a fost oprit după trei zile şi cu ajutorul detaşamentului format din 40 de pompieri români, cu autospecialele din dotare, care execută misiuni în zona capitalei elene. Despre situaţia incendiilor din Grecia, dar şi despre prăznuirea mâine a Sfintei Maria, cea mai importantă sărbătoare pentru greci după Paşte şi Crăciun, am aflat mai multe informaţii de la jurnalistul Stelian Muscalu, aflat încă din primăvară pe insula Thassos.
Radu Dobrițoiu: Domnule Stelian Muscalu, sunteţi acum în Grecia, pe insula Thassos, unde îşi petrec vacanţa mii de români. Anul trecut au fost incendii de amploare acolo. Care este situaţia acum în Thassos?
Stelian Muscalu: În acest moment în Thassos nu există niciun incendiu, însă este stare de alertă. Au fost luate câteva măsuri, aş spune extrem de stricte, tocmai pentru a preveni apariţia unor incendii. Nu mai au voie turiştii să circule pe traseele din păduri pentru a nu arunca ţigări, care ar putea să aprindă focuri, care ar putea să aprindă vegetaţia. Nu ai voie să mai faci foc în spaţiu deschis. Să spunem că românii sunt obişnuiţi să vină şi să mai facă un grătar, lucrul acesta este total interzis. Deci, în acest moment lucrurile sunt sub supraveghere, în stare de alertă. Dar, trebuie să precizăm că nu avem, slavă Domnului, nici un incendiu. Toată lumea se uită la condiţiile meteo în speranţa că la un moment dat va ploua, pentru că aici, în Thassos, nu a mai plouat serios din primăvară. Toată vegeaţia este extrem de uscată şi evident expusă incendiilor.
Radu Dobrițoiu: Ce informaţii aveţi despre incendiile de pe continent? În primul rând, de lângă Atena, unde avem şi pompierii români.
Stelian Muscalu: Acolo lucrurile sunt mult mai grave decât în Thassos. Ştiu că acum câteva zile chiar oraşul istoric Maraton, cu o populaţie de peste 7.000 de oameni, a fost evacuat. De asemenea, au fost evacuate mai multe spitale, trei la număr din ce ştiu eu, dintre care unul de pediatrie. Cel puţin jumătate din ţară în acest moment prezintă risc ridicat de incendiu din cauza lipsei precipitaţiilor din această vară, aşa cum am spus şi mai devreme, şi a temperaturilor extrem de ridicate din ultima perioadă. Au fost înregistrate şi peste 50 de grade. În iunie şi iulie au fost practic cele mai ridicate temperaturi. Conform meteorologilor de aici, din Grecia, am avut recorduri de temperatură nemaiînregistrate din 1960 până în prezent. Incendiile de vegetaţie oricum, trebuie să ştie radioascultătorii că sunt frecvente în Grecia în timpul verilor fierbinţi şi uscate, dar, tot meteorologii spun că şi schimbările climatice favorizează aceste incendii tot mai extinse şi tot mai frecvente.
Radu Dobrițoiu: Sunteţi la Skala Marion. Mâine este prăznuită în Grecia Sfânta Maria, o sărbătoare mare pentru greci, iar pentru români prilej pentru ultima minivacanţă din această vară. Ce îi sfătuiţi pe românii care se află deja în Grecia sau urmează să ajungă acolo? Vorbim de mii de turişti români.
Stelian Muscalu: Trebuie să se informeze foarte bine vizavi de restricţiile care sunt impuse atât în Thassos, cât şi în celelalte zone din Grecia, pentru că aceste restricţii diferă în funcţie de zona în care călătoreşti. Aşa cum spuneam un pic mai devreme, aici în Thassos au venit şi se vede o creştere semnicativă a numărului de turişti, atât români, cât şi greci. Atenţie mare, pentru că ştiu că românii vin pregătiţi cu fripturi, cu mici ş.a.m.d., nu aveţi voie să faceţi grătare, trebuie să respectaţi aceste restricţii impuse de autorităţile locale. Amenda se ridică la peste 5.000 de euro, aviz amatorilor. Din nou, cei care îşi doresc, de exemplu, să meargă spre Ipsarion trebuie să ştie că bună parte a traseelor sunt închise. Este foarte bine să se uite, să se informeze atât pe siteul Ministerului Afacerilor Externe, cât şi pe platformele dedicate excursiilor în Grecia, acolo unde există informaţii la zi atât legate de incendii, cât şi de restricţiile care au fost impuse aici, în Grecia.
Realizator: Domnule Stelian Muscalu, vă mulţumesc foarte mult!
Stelian Muscalu: Vă mulţumesc şi eu!
TRANSCRIERE RADOR