Exerciții NATO – mai 2023

Mii de trupe din Alianța Nord-Atlantică participă în această lună la exerciții complexe pe întreg teritoriul Europei: Swift Response, Anakonda, Aurora, Combined Resolve.

Exercițiul Swift Response a început în această săptămână în Balcani și în regiunea Mării Negre. Este o aplicație condusă de Statele Unite prin care se simulează desfășurarea unei forțe de răspuns imediat, inclusiv efective aeropurtate. Exercițiul are ca scop îmbunătățirea capacității de reacție a trupelor americane, promovarea interoperabilității și integrarea forțelor de aliate de reacție rapidă să sprijine măsurile NATO de descurajare. Swift Response 2023 se încheie la sfârșitul lunii și este legat de exercițiul Astral Knight al U.S. Air Force Europe și exercițiul Formidable Shield al U.S. Navy Europe, aplicații care îmbunătățesc interoperabilitatea comună într-un context operațional multidomeniu.

În Polonia, la 60 de kilometri de granița cu Rusia, se desfășoară până pe 18 mai exercițiul Anakonda 2023. Participă la aceste manevre militare 13.000 de militari, dintre care 10 mii din Polonia. Sunt implicate trupe din Statele Unite, România, Slovenia, Suedia, Franța, Lituania, Estonia și Turcia. Scopul exercițiului este de a testa capacitățile armatelor, echipamentele și sistemele de comandă, interoperabilitatea aliaților și procedurile atunci când colaborează cu agențiile civile cu responsabilități de securitate. Este unul dintre cele mai mari exerciții militare aliate și se desfășoară periodic din 2018.

România participă la Anakonda 23 cu aproximativ 400 de infanteriști, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 151 Lupii negri – și Batalionului 26 „Neagoe Basarab” – Scorpionii roșii.

Infanteriștii români și sloveni au fost deja implicați în exercițiul „Ursul ’23” (încheiat pe 28 aprilie) de testare a capacităţii Diviziei 18 Mecanizate poloneze de a organiza şi desfăşura acțiuni tactice în afara poligonului de antrenament.

La manevrele militare din Polonia participă și elicoptere IAR-330 SOCAT, aparținând Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii.

Aplicația din Polonia coincide cu un alt exercițiu militar de amploare care se desfășoară în Suedia: Aurora 2023. Sunt cele mai ample manevre militare organizate până acum de Suedia, țară care așeaptă să devină membră a NATO. Peste 26 000 de militari participă. Vor fi implicate unități din toată Suedia pentru a simula o ripostă în situația unui atac asupra țării. Exercițiul se va desfășura până pe 11 mai în aer, terestru și pe mare în primul rând în sudul Suediei și în jurul orașului Gotland.

În Germania se desfășoară până pe 28 mai exercițiul Dynamic Front 2023. Obiectivul aplicației este de a testa capacitatea forțelor NATO de a executa sprijin letal de foc în lupte terestre pe arii extinse din Europa.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress