China: buget al apărării în creștere

China se pregătește să-și mărească bugetul apărării pentru acest an cu peste 7%. Această creștere va aduce cheltuielile militare declarate ale Chinei la 236 miliarde USD, al doilea buget de apărare din lume după cel al Statelor Unite.

China își mărește bugetul apărării cu 7,2%, într-un efort de creștere globală, în condițiile în care tensiunile regionale continuă. Tensiunile cu Statele Unite, Taiwan, Japonia și vecinii din Asia, cu revendicări concurente asupra unor zone din Marea Chinei de Sud alimentează dorința de investiții militare printr-o dezvoltare a tehnologiilor de la avioane de luptă stealth la portavioane și la un arsenal în creștere de arme nucleare.
Creșterea de la an la an a cheltuielilor militare ale Chinei reprezintă o perioadă consistentă de trei ani consecutivi în care bugetul a atins o creștere de 7% anual, o dezvoltare mai rapidă decât rata dezvoltării economice. Bugetul pentru apărare pentru 2023 a vizat o creștere similară cu 7,2% cu un PIB-ul cu o creștere mai rapidă. Bugetul de apărare pentru acest an recentă va aduce cheltuielile militare oficiale ale Chinei la peste 230 de miliarde de dolari dar cheltuielile reale pentru apărare ale țării sunt estimate a fi mult mai mari, posibil peste 300 de miliarde dolari. Astfel, China are al doilea buget de apărare din lume, după cel al Statelor Unite. Cheltuielile militare ale Chinei sunt de aproximativ patru ori mai mari decât cele ale Japoniei și de aproximativ 12 ori mai mari decât cele ale Taiwanului.

Bugetul de apărare al Chinei s-a dublat din 2015, chiar dacă rata de creștere economică a țării a încetinit considerabil. Totuși, ambiția continuă a țării este să depășească Statele Unite SUA și aliații acestora din Asia, inclusiv Japonia, Coreea de Sud, Filipine și Australia, cu dorința de conducere regională și pentru o influență mai mare în geopolitica mondială.

Beijingul nu a detaliat cum va fi cheltuit bugetul mărit pentru 2024, deși există un angajament clar de a îmbunătăți capacitățile Armatei de Eliberare a Poporului pentru o potențială invadare a Taiwanului până în 2027 și modernizarea militară completă până în 2035 – așa cum a dictat președintele Xi Jinping.

Elemente precum cercetarea și dezvoltarea tehnologică militară și chiar unele achiziții majore de arme sunt considerate a fi menținute în afara bugetului, ridicând astfel cifrele reale ale investițiilor în apărare cu mult peste cifra oficială publicată de statul chinez. Cheltuielile adevărate pentru apărare ale Chinei sunt probabil mai mari decât cele anunțate oficial. De exemplu, programul său spațial, care este gestionat de armată sau fonduri de mobilizare, costurile de operare a bazelor militare din provincii, pensii și ajutoare militare, eforturi de cercetare și dezvoltare cu dublă utilizare. Iar organizațiile paramilitare precum Poliția Armată Populară și Garda de Coastă nu sunt integrate în bugetul apărării.

Se așteaptă ca această tendință să continue pentru a îndeplini obiectivul declarat al lui Xi Jinping de „dezvoltare militară” până în 2027, an care marchează cea de-a 100-a aniversare de la înființarea Armatei Populare de Eliberare, chiar dacă creșterea nu mai are loc la viteze vertiginoase ca în primul deceniu al anii 2000. Obiectivul pe termen mai lung al guvernului chinez este modernizarea militară până în 2035, ceea ce indică faptul că Beijingul nu are intenția de a retrage investițiile în apărare, indiferent de eventuale probleme ale economiei.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*