Ucraina primește muniție inteligentă pentru distrugerea sistemelor anti-aeriene rusești

AGM-88 – HARM este codul rachetelor anti-radiații electronice pe care Ucraina le primește de la Statele Unite, muniții inteligente dedicate anihilării radarelor terestre. Dovada utilizării acestor rachete în Ucraina a apărut pentru prima dată pe rețelele de socializare dar informația a fost confirmată și de subsecretarul de stat pentru apărare din Statele Unite, Colin Kahl. Surse din Pentagon au precizat, la rândul lor că ucrainenii au integrat aceste rachete, cu asistență americană pe aeronavele MIG.

Este vorba de MiG-29 „Fulcrum”, dintre care 51 de avioane erau încă în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainene, înainte de începerea invaziei rusești. Conform informaţiilor disponibile până la acest moment, Ucraina ar fi pierdu cel puțin 14 avioane MiG-29 din flota inițială. Deși starea aeronavelor nu este cunoscută există informații că cel puțin jumătate sunt pregătite pentru luptă.

Slovacia intenționează să transfere aeronave de tip MiG-29 către Kiev dar, până în prezent, planurile de a livra către Ucraina avioane MiG-29 aflate încă în dotarea unor forţe aeriene din statele membre NATO, nu au fost finalizate.

„Am stabilit” că integrarea HARM pe MiG-29 „este fezabilă din punct de vedere tehnic”, a declarat oficialul Pentagonului. Recent Ucraina a primit a doua tranșă de rachete anti-radar de la Statele Unite. Totodată, cu sprijinul Pentagonului, au fost achiziționate din întreaga lume mii de piese de schimb pentru MiG-urile ucrainene.

HARM sunt rachete dedicate identificării și distrugerii surselor de emisie radio. În principal, aceste muniții detectează emisiile radio și sunt folosite pentru a distruge sau dezactiva radarele terestre ale inamicului dar și pentru a lovi sistemele de apărare aeriană S-300 și S-400. Odată ce a localizat ținta, racheta stochează poziția radarului ostil în memoria sa, astfel încât să poată continua să urmărească ținta chiar dacă inamicul închide intermitent emisia radio.

Scopul principal al acestui tip de rachetă este de a afecta apărarea antiaeriană a inamicului. Aceste rachete pot purta și bombe fragmentare pentru a distruge pozițiile de comandă, lansatoarele de rachete, sisteme de radiolocație și alte componente pentru a garanta distrugerea sistemelor anti-aeriene.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress