Armată

Protejarea spațiului aerian NATO

Aeronavele NATO au executat în ultima săptămână mai multe exerciții pentru a descuraja acțiunile Rusiei în spațiul aerian aliat.

Aeronavele de luptă, de bombardament și de sprijin ale NATO au desfășurat un complex exercițiu multinațional pe scară largă deasupra Flancului de Est al NATO. Formația a inclus avioane de vânătoare de generațiile a 4-a și a 5-a, inclusiv F-22, Rafales, MiG-29 și Eurofighter, alături de bombardiere B-52, toate susținute de o serie de aeronave de realimentare în zbor. Acest grup aerian de luptă a executat misiuni în care s-au simulat atacuri împotriva bateriilor anti-aeriene comune germano-olandeze care sunt desfășurate în prezent în Slovacia pentru a proteja flancul estic al NATO. Participarea unei game atât de diverse de aeronave aliate a demonstrat capacitatea Alianței de a reacționa la orice amenințare la adresa națiunilor din zona euro-atlantică. Participanții la exercițiu au beneficiat de instruire comună esențială pentru utilizarea capacităților de lovire de precizie, cu scopul de a îmbunătăți interoperabilitatea în cadrul Alianței.

Separat de exercițiul din Slovacia, avioane de luptă F-16, aparținând Forțelor Aeriene Române au participat la exercițiul aerian multinațional ”Thracian Viper” coordonat de Bulgaria și desfășurat în regiunea Mării Negre.

MiG-29 bulgare, CF-18 canadiene – dislocate în România în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Îmbunătățită a NATO – F-16 elene și românești au desfășurat Operații Aeriene Combinate care au inclus misiuni aer-aer și aer-sol. Pe lângă avioanele de luptă multirol, la activități au participat și aeronave de atac la sol Su-25 și elicoptere de luptă Cougar din bazele aeriene bulgare Bezmer și Krumovo.

Într-o misiune separată, două bombardiere ale armatei americane au survolat Europa de Sud-Est pentru a dovedi angajamentul Statelor Unite ale Americii faţă de membri NATO, pe fondul războiului din Ucraina. Bombardierele de tip B-52 Stratofortress au efectuat survoluri în sud-estul Europei potrivit unui comunicat al Comandamentului Aerian NATO. Aeronavele au ajuns din SUA în Marea Britanie de unde au fost escortate în cadrul misiunii de avioane de luptă norvegiene.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*