SUA: o nouă bombă gravitațională nucleară

Statele Unite ale Americii vor produce un nou tip de bombă nucleară, după ce Congresul a aprobat dezvoltarea acestui proiect. Este o variantă modernă a bombei nucleare gravitaționale B61 care va fi produsă în scurt timp. Decizia de a obține această capacitate răspunde cerințelor unui mediu de securitate în evoluție rapidă, așa cum este descris proiectul în Revizuirea Posturii Nucleare a SUA din 2022, informează Pentagonul într-un comunicat de presă. Noua bombă este de 20 de ori mai puternică decât cea de la Hiroșima și are o forță de explozie care poate fi reglată. Nu va fi mărit numărul de bombe nucleare americane dar stocul existent va fi modernizat prin înlocuirea cu noul tip de bombă gravitațională.

Actualizările programului la B61-13 au fost discutate în mod deschis în documentele bugetare și declarațiile publice de ani de zile, iar oficialii Pentagonului au spus că actualizările sunt necesare pentru a se asigura că stocul este modernizat și sigur.

B61 este o bombă nucleară dezvoltată pentru prima dată la începutul anilor 1960 și probată inițial în teste nucleare subterane din Nevada. De-a lungul deceniilor au fost dezvoltate mai multe versiuni, iar cele mai multe dintre ele au fost retrase.

Programul de extindere a vieții B61, în valoare de 10 miliarde de dolari, este gestionat de Departamentul Energiei și este menit să înlocuiască mai multe versiuni anterioare, inclusiv aproximativ 100 de bombe stocate la baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Țările de Jos și Turcia.
Noua versiune este proiectată astfel încât bombardierele strategice cât și avioanele de luptă din SUA și aliate, inclusiv bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 și Tornado, să poată transporta arma, spre deosebire de mai multe versiuni mai vechi ale B61.

Focosul în sine este unul dintre cele mai versatile din arsenalul SUA, deoarece puterea sa explozivă poate fi controlată, mărită sau redusă în funcție de țintă, transformând bomba într-o armă cu randament scăzut sau mai mare.

„Anunțul reflectă un mediu de securitate în schimbare și amenințările crescânde din partea potențialilor adversari”, a declarat secretarul adjunct al Apărării pentru Politica Spațială, John Plumb. „Statele Unite au responsabilitatea de a continua să evalueze și să dezvolte capacitățile de care au nevoie pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a răspunde la atacurile strategice și a asigura aliații noștri”, a adăugat John Plumb, citat de site-ul oficial al Pentagonului.

B61-13 este o bombă care poate fi lansată de aeronave moderne, întărind descurajarea adversarilor și asigurarea aliaților și partenerilor, oferind președintelui opțiuni suplimentare împotriva anumitor ținte militare mai dure și cu suprafețe mari, informează Pentagonul.

Recentul anunț al Departamentului Apărării semnalează că arma este gata mai devreme decât era planificat.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Bugetar al Congresului Statelor Unite, bugetul alocat de SUA pentru dezvoltarea de arme nucleare se află în creștere și este estimat să ajungă la 634 de miliarde de dolari pentru intervalul 2021-2030.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress