Scrisoare deschisa catre senatorul Georgica Severin

Domnule senator Georgica Severin,

Am o apreciere deosebita pentru dumneavoastra: alonja intelectuala, minte ascutita, parlamentar cu o profesie si nu doar cu un loc de munca. Mai mult, ca prahovean dupa mama, cu radacini in Valea Calugareasca si ruda cu celebrul chimist Constantin Nenitescu, cu „casa de vara la tara” in zona Municipiului Campina, ma simt mai apropiat de dv. decat de multi alti parlamentari si reprezentati ai clasei politice.

Domnule Georgica Severin, profesez la Radio Romania de aproape 26 de ani. Spun „profesez” pentru ca nu am doar un loc de munca ci am o profesie: jurnalist de razboi, specializat in probleme de aparare si securitate nationala. Mi-am castigat statutul de corespondent de razboi dupa peste 4 ani petrecuti in Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Afganistan si Irak.

Va rog in numele meu si al colegilor mei sa va ganditi in primul rand la protejarea SRR, la delimitarea Radioului Public de TVR si nu la salvarea TVR. Pentru ca inititativa dv. parlamentara este una pro-TVR.  Modificarea unei legi – si ma refer la Legea 41 – care funtioneaza bine pentru SRR nu va rezolva problemele TVR.

Severin nu distrugeti RadioAvem doua mere in acelasi cos: Legea 41. Unul e uscat si putred, celalalt este tare, rosu aprins si reflecta lumina soarelui. Nu cosul este de vina domnule senator Georgica Severin pentru ca unul dintre cele doua mere este putred. Mai degraba marul putred ar trebui sa fie scos din cos pentru a nu afecta si marul sanatos. Si pus acest mar putred intr-un cos separat.

Pretuirea romanilor pentru SRR este demonstrata de studiile de audienta. Marul auriu si sanatos are o audienta nemaintalnita pentru un post public de radio. O audienta si un echilibru financiar ce sunt date ca exemplu inclusiv de EBU (European Broadcasting Union).

Nu vreau sa vorbesc de rau despre TVR. Au fost colegi cu noi, cei de la SRR, pana in 1994. Cand ne-am despartit. Moment in care toate datoriile Radiotelevizunii au fost transferate SRR. Am trecut peste aceste datorii preluate in „pusculita” noastra. Cred ca ne-am sacrificat destul atunci.

Cum credeti insa ca modificarea Legii 41, in orice fel de schimbare, va rezolva problemele TVR?

O lege organica, modificarea ei, ar trebui sa treaca printr-o dezbatere publica.

Istoria postdecembrista a facut in asa fel incat, chiar si dupa 1994, cele doua institutii au fost puse in „acelasi cos”. Lege unica, taxa comuna, dezvoltari insa cu totul separate. Poate ar fi momentul istoric pentru a „rupe” acest „lant de iubire” intre fata cea mare care s-a grabit sa se marite si fata mai mica si muncitoare care are ca zestre profesionalismul, echidistanta, echilibrul financiar si audienta. Imi pare rau pentru colegii de la TVR dar cifrele sunt concludente. Iar ca timp de rezolvare: au avut decenii!

Cu respect va cer din nou sa iubiti si copilul mai mic cu rezultate mult mai bune si sa gasiti o solutie separata pentru fiul risipitor.

1 Comment
  1. Reply
    Ciocirlan februarie 21, 2016 at 7:57 pm

    Gaura de la TVR nu se poate acoperi prin modificarea legii. Este firesc sa raspunda cei care au facut numirile politice ptr CA al SRTV in solidar cu toate comisiile de cultura succesive care nu I-au tras de urechi. Este contra naturi sa faci azi un cuplu punind la un loc un viu si un mort. E absurd. Daca SRR a functionat bine si are performanta de ce sa nu fie trasi la raspundere cei care au falimentat SRTV ? Ar fi pacat ca istoria mass media sa-l condamne pe domnul senator pentru o eroare care nu se poate repara niciodata.

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress