Craciunul militarilor de campanie

Fiecare Craciun imi aminteste de Sarbatorile petrecute alaturi de militarii romani in Irak. Si va rog sa ma credeti: nu este usor sa iti petreci Sarbatorile de iarna departe de cei dragi, intr-un teatru de operatii dificil si ostil unde moartea te pandeste peste tot. Imi aduc aminte cu cata greutate faceau rot militarii de cele necesare (carnea de porc pentru sarmale era la mare pret) dar si cu cata pricepere pregateau militarii produsele traditionale de Craciun. Fara masina de tocat carnea sa taia marunt cu baioneta, fara varza murata se opareau frunzele de varza facute rost cu greu de la irakieni, friptura la cuptor se facea in cuptoare improvizate. Si toate acestea erau „imbogatite” cu micile pachete primite in timp de acasa cu bunatati pastrate de noi toti pentru masa de Craciun. Erau vremuri dificile dar militarii romani gaseau tot timpul prilej pentru a sta umar la umar nu doar in linia intai. Gradele si functiile nu mai conteaza in astfel de perioade. De fapt militarii de campanie au un caracter aparte, un suflet diferit  pot spune fata de omul cotidian. Ei se autoprotejează psihic construind un alt univers, un alt cerc de prieteni.
Gandindu-ma la acele vremuri dificile, la anii petrecuti alaturi de militarii romani, caut de fiecare Craciun in arhiva personala colindele inregistrate cu truda in Biserica din lemn construita in Irak de infanteristii din Batalionul 26, militari cunoscuti sub numele de Scorpionii Rosii. Un cognomen de lupta oficializat prima data in Kandahar, in 2002. Cei inregistrati de mine sunt de fapt alti scorpioni… Este vorba de militarii Batalionului 32 Mircea, cunoscuti si sub numele de Scorpionii galbeni. Pe acea vreme faceau parte din Brigada de elita a scorpionilor de la Craiova.

Va invit sa ascultati aceste colinde cu ajutorul carora militarii incercau sa isi aduca familiile si tara mai aproape de sufletul lor.

COLIND_MILITARI_IRAK1_cand_Boierii

COLIND_MILITARI_IRAK_galbena_gutuieCOLIND_MILITARI_IRAK_Deschide_usa_crestine

COLIND_MILITARI_IRAK_galbena_gutuie

Important: aceste inregistrari sunt din arhiva mea personala. Preluarea lor impune prin lege sa mentionati asta. Va multumesc.

Cele trei colinde cantate de militarii romani in Biserica de campanie din Baza Tallil, Irak, sunt postate in doua variante: sub forma de link si cu media player. Inregistrarile sunt stereo inregistrate in conditiid e campanie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress