Profitând de situația din Libia, împărțită în două regiuni, Rusia planifică înființarea de baze militare în această țară. Washingtonul este îngrijorat de potențialul pe care îl pot avea aceste baze pentru a „spiona întreaga Uniune Europeană”.
La 12 ani de la căderea lui Muammar Qaddafi, Libia continuă să lupte pentru a pune capăt conflictelor interne și pentru a construi instituții de stat. Actorii externi au exacerbat problemele Libiei prin direcționarea banilor și a armelor către mandatari care au pus interesele personale mai presus de cele ale poporului libian. Eforturile ONU de a negocia o pace durabilă nu au reușit, fiind umbrite de conferințe de pace concurente sponsorizate de diferite guverne străine. Între timp, granițele Libiei pot fi traversate cu ușurință, în special în sudul Fezzanului, facilitând o creștere a traficului de persoane și a contrabandei cu materiale ilicite, inclusiv cu arme.
De când o coaliție internațională a înlăturat regimul fostului lider libian Muammar Qaddafi, în 2011, Libia se află într-o stare aproape permanentă de instabilitate politică. Alegerile parlamentare contestate din 2014 au dus la o țară împărțită efectiv în două zone cu guverne concurente – Consiliul Înalt de Stat, cu sediul în Tripoli din vestul Libiei și Camera din Tobruk din jumătatea de est a țării. Din punct de vedere politic, guvernul din Tripoli continuă să-și consolideze instituțiile de stat paralele după prăbușirea Guvernului de Unitate Națională la începutul anului 2022, în timp ce Tobruk-ul încearcă să contracareze acest proces.
În acest context, autoritățile ruse poartă discuții pentru a stabili baze militare în Libia, relatează Bloomberg. Sursele publicației, care au ales să-și păstreze anonimatul, au afirmat că acordul este în curs de negociere în urma unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și Khalifa Haftar, comandantul militar din estul Libiei.
Rusiei i s-ar putea acorda drepturi de acostare pentru navele sale de război, cel mai probabil în portul Tobruk, pe coastele Mării Mediterane. De asemenea, Rusiei i s-ar putea acorda acces la mai multe baze aeriene care găzduiesc în prezent mai multe avioane de luptă ale Grupului Wagner.
Potrivit surselor Bloomberg, Haftar are nevoie de sisteme de apărare aeriană, pe care Rusia le poate furniza. De asemenea, Rusia ar putea ajuta la antrenarea piloților din forțele aeriene libiene.
Un fost trimis special al SUA pentru Libia, Jonathan Winer, a declarat pentru Bloomberg că autoritățile americane au luat „foarte în serios” amenințarea Rusiei de a-și extinde prezența în Libia. „Ținerea Rusiei departe de Marea Mediterană a fost un obiectiv strategic cheie – dacă Rusia obține porturi acolo, asta îi dă posibilitatea de a spiona toată Uniunea Europeană”, a spus Winer.