Razboiul din Ucraina 17 nov

Rusia continuă asalturile cu forțe terestre și aeriene pentru a ocupa Avdiivka în estul Ucrainei, localitate cunoscută și sub numele de ”Poarta către Donețk”. Totodată, trupele ucrainene au stabilit un cap de pod pe malul stâng al Niprului.

În ultima săptămână, forțele ruse au continuat atacurile către satele periferice ale orașului Avdiivka din regiunea Donețk unde Rusia încearcă o mișcare de clește pentru a încercui localitatea. Avdiivka are o importanță politică pentru Rusia, având în vedere apropierea sa de orașul Donețk, potrivit serviciilor britanice militare de informații.

Forțele ruse au reușit să ajungă aproape de uzina chimică Avdiivka deținută de Ucraina, un complex industrial extins care produce cocs și o varietate de substanțe și ocupă o poziție tactică cheie în nordul orașului. Uzina domină drumul principal către Avdiivka și, dacă forțele ruse ar fi ocupa-o, reaprovizionarea orașului ar deveni din ce în ce mai dificilă pentru Ucraina. Complexul industrial oferă Ucrainei un avantaj defensiv iar forțele ruse vor suferi probabil pierderi semnificative de trupe dacă vor încerca să atace uzina. Forțele Moscovei și-au intensificat bombardamentele aeriene și încearcă să avanseze cu forțe terestre, dar au pierderi grele, transmite Reuters.

În ultimele zile, ocupanții au mărit numărul de lovituri aeriene cu bombe ghidate lansate de avioanele Su-35″, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televiziunea națională.

„Inamicul aduce, de asemenea, din ce în ce mai multă infanterie. Dar când au încercat să desfășoare vehicule blindate, două tancuri și alte 14 vehicule au fost arse”, a adăugat Ștupun. Vitaliy Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat pentru agenția de știri de stat Ukrinform că pierderile rusești în actuala ofensivă asupra orașului se ridică la minimum 3.000-4.000 de morți și alți 7.000-8.000 de răniți. El a precizat că „nici măcar o singură clădire” nu mai este intactă în orașul în care au rămas puțin peste 1.500 din cei peste 30.000 de locuitori de dinainte de război, iar evacuările continuă.

În această săptămână trupele ucrainene au stabilit un cap de pod în partea regiunii Herson de pe malul stâng al Niprului, în sudul Ucrainei, a declarat Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Forțele rusești au cucerit regiunea Herson în primele zile ale invaziei în Ucraina, dar la sfârșitul anului trecut au abandonat capitala regională, Herson, și malul vestic al Niprului. De atunci, forțele Moscovei au bombardat Herson și alte orașe din zona recâștigată de Ucraina.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*