Rusia a început exerciţii militare cu arme nucleare tactice

Rusia a început astăzi exerciţii militare cu arme nucleare tactice, manevrele legate de ceea ce Moscova numeşte declaraţii militante ale oficialilor occidentali, inclusiv cele ale preşedintelui francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că a creat ameninţări de securitate pentru Rusia.

Forţele ruse au început prima etapă a exerciţiilor ordonate de preşedintele Vladimir Putin pentru a simula pregătirea de lansare a armelor nucleare tactice, a anunţat astăzi Ministerul Apărării de la Moscova. Analiştii nucleari citaţi de Reuters spun că exerciţiile sunt concepute ca semnal de avertizare transmis de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina. Statul Major de la Moscova a anunţat că exerciţiul a început cu manevre care utilizează rachete Iskander şi Kinzhal. Belarus, unde Rusia a declarat anul trecut că desfăşoară arme nucleare tactice, va lua parte, de asemenea, la aceste exerciţii. Specialişti din domeniul apărării susţin că armele nucleare nestrategice au dobândit importanţă mai mare în gândirea Moscovei de la începutul războiului din Ucraina, unde forţele convenţionale ale Rusiei s-au confruntat cu probleme.

Armele nucleare, tactice sau nestrategice sunt mai puţin puternice decât armele strategice, concepute pentru a distruge oraşe întregi inamice, dar au totuşi un potenţial distructiv imens. Raza de distrugere pentru armele nucleare tactice este delimitată, spre deosebire de bombele atomice, cu impact nimicitor mult mai mare.

Pe de altă parte, ţările din Uniunea Europeană pregătesc noi sancţiuni economice pentru Moscova. Diplomaţii europeni consideră că vor avea nevoie de săptămâni pentru a stabili următorul set de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv includerea pentru prima dată a restricţiilor privind gazul lichefiat rusesc. Ţări precum Belgia, Germania şi Franţa au cerut Comisiei Europene să evalueze dacă interzicerea transbordării gazului lichefiat în porturile europene va afecta mai mult economia Rusiei decât cea a Uniunii Europene.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*