China reprezintă o provocare la adresa securității globale, susține secretarul adjunct al apărării din Statele Unite pentru problemele de securitate în regiunea Indo-Pacific. În acest context, Pentagonul și-a consolidat parteneriatele pe care Statele Unite le au cu Filipine, Japonia și India. Subsecretarul de stat american pentru politica de apărare, Colin Kahl, se deplasează în această săptămână în Coreea de Sud și Japonia pentru a dezvolta cooperarea în domeniul apărării cu cele două țări.
Statele Unite consideră că sprijinul continuu pentru Ucraina este vital pentru securitatea regională însă regiunea Indo-Pacific este principala prioritate deoarece China reprezintă o provocare permanentă. Într-o alocuțiune susținută la Conferința Națională a Securității Americane, secretarul adjunct al apărărăii pentru problemele de securitate în Indo-Pacific, Ely Ratner, a declarat că națiunile din regiune doresc o prezență puternică a Statelor Unite, își măresc capacitățile militare și își îmbunătățesc interoperabilitatea și antrenamentele cu partenerii americani și zonali pentru a-și consolida apărarea. În acest context, oficialul de la Pentagon a menționat parteneriatele pe care Statele Unite le au cu Filipine, Japonia și India.
În Filipine s-a obținut accesul militar permanent în patru baze suplimentare care vor găzdui forțe americane pe principiul rotației. Aceste poziții vor oferi SUA capacitatea de a răspunde la o serie de situații regionale, inclusiv asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre.
Japonia oferă resurse fără precedent pentru a-și spori capacitatea militară și și-a intensificat cooperarea cu Coreea de Sud, un exemplu fiind schimbul de date de avertizare timpurie privind lansările de rachete nord-coreene. În paralel s-a intensificat colaborarea militară dintre New Delhi și Washington, Pentagonul oferind asistență pentru dezvoltarea industriei de apărare a Indiei.
La securitatea din regiunea Indo-Pacific s-a referit și secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder:
Este o viziune pentru o regiune Indo-Pacific liberă, deschisă și sigură, într-o lume a regulilor și drepturilor. Această viziune este ancorată în câteva principii cheie, care includ respectul pentru suveranitate, aderarea la dreptul internațional, transparența și deschiderea, libera circulație, drepturile omului și demnitatea umană, drepturi egale pentru toate statele, mari și mici, și rezolvarea disputelor prin dialog pașnic și nu prin constrângere sau cucerire.
Statele Unite, Taiwanul și Japonia vor partaja datele culese în timp real de dronele miltare de recunoaștere pentru a-și consolida coordonarea, informează Financial Times, citând persoane familiarizate cu proiectul.