Războiul dronelor (2)

Dronele, pregătite pentru contraofensivă. Ucraina se bazează în viitoarea contraofensivă pe aparate de zbor fără piot pentru care a pregătit deja foarte mulți piloți. Ucraina deține deja drone de atac semi-autonome și arme contra-drone care folosesc inteligența artificială.

Ucraina s-a adaptat foarte repede la cerințele războiului contemporan și și-a redirecționat o parte din eforturile de apărare spre inteligența artificială și spre done – UAV-uri, vehicule aeriene fără pilot. Imediat după ce Rusia a pornit invadarea țării vecine au început să fie adaptate drone civile pentru a putea transporta grenade de mână, devenind în timp o armă de temut în rândul militarilor ruși. Dependența de drone ca tehnologie tactică continuă să crească exponențial pentru ambele tabere, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Deja sunt cunoscute rezultatele obținute în luptele împotriva blindatelor rusești de dronele ucrainene Bairaktar, cumpărate din Turcia. Într-un interviu pentru Newsweek, vicepremierul ucrainean și ministru pentru transformare digitală Mykhailo Fedorov a declarat că țara sa intenționează să lanseze până la 60 de companii producătoare de drone de uz militar, printre care UAV-uri capabile să lupte aer-aer împotriva dronelor inamice. Se pare că Ucraina deține deja drone de atac semi-autonome și arme contra-drone care folosesc inteligența artificială. Fedorov menționa pentru presă că dronele de luptă complet autonome reprezintă „următorul pas logic și inevitabil” pentru armele ucrainene și a menționat că țara sa a investit în cercercetare și dezvoltare pentru a obține rezultate.
Dronele au jucat un rol cheie în conflict, ambele părți folosindu-le pentru recunoaștere și pentru a arunca bombe sau grenade. Au folosit, de asemenea, drone cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte adânc în teritoriile inamice.

Încercand să își exploateze avantajul tehnologic față de trupele rusești, înaintea mult așteptatei contraofensive, Ucraina a pregăit zece mii de piloți de drone, susține vicepremierul de la Kiev. În cadrul unei emisiuni televizate a postului ucrainean Rada TV, Fedorov a spus că țara sa a strâns 325 de milioane de dolari pentru a finanța așa-numita „armată de drone” a țării. De reținut că, pe lângă aparatele de zbor fără pilot, Ucraina își construiește și o flotă de drone navale pentru a lupta în Marea Neagră și în Marea de Azov.

Dronele de diferite mărimi și capacități au devenit esențiale pentru război, fiind folosite de trupele din prima linie pentru recunoaștere, observarea artileriei și chiar pentru misiuni de bombardament – fie ca arme kamikaze, fie pentru a lansa bombe.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress