NORAD – contracararea armelor hipersonice a devenit o prioritate

Contracararea armelor hipersonice a devenit o prioritate pentru Statele Unite în condițiile în care atât Rusia cât și China dețin astfel de rachete. Armele hipersonice reprezintă o provocare în prezent dar și pentru viitor, declară oficialii militari americani.

Amenințările cu rachete la adresa Statelor Unite ale Americii, a aliaților și partenerilor acestora vor continua să crească, susține șeful Comandamentului de Nord al Statelor Unite și al NORAD – Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord. Generalul de forțe aeriene Glen VanHerck este de părere că armele hipersonice reprezintă o provocare la adresa abilității NORAD de a furniza avertismente de amenințare și evaluări de atac pentru Canada și Statele Unite.

Audiat în comisia de specialitate a Senatului Statelor Unite, generalul Glen VanHerck a declarat:

Rusia și Republica Populară Chineză continuă să dezvolte în mod agresiv o serie de capabilități avansate, inclusiv arme hipersonice și platforme de livrare concepute pentru a evita detectarea în mai multe domenii și pentru a lovi ținte oriunde pe glob, inclusiv în America de Nord.
Armele hipersonice sunt extrem de greu de detectat și de contracarat, având în vedere viteza și manevrabilitatea acestor arme, traiectoriile de zbor joase și imprevizibile.

Într-o zonă cu inovații și realizări tehnologice incredibile, procedurile învechite reprezintă un impediment mai mare în calea succesului decât progresele multora dintre concurenții noștri, a mai spus generalul american.

La rândul său, viceamiralul Jon Hill, directorul Agenției de Apărare Antirachetă, a menționat că armele hipersonice reprezintă o provocare în prezent dar și pentru viitor.
Pentru a face față amenințării hipersonice, Pentagonul a integrat capabilități de urmărire conectând radarele spațiale, terestre și maritime existente. Prin arhitectura prezentă, senzorii de comandă și control pot urmări amenințările hipersonice pentru a sprijini avertismentele și identificarea țintelor. Navele Aegis dotate cu terminale specifice pot acum angaja unele amenințări hipersonice în ultima parte a traiectoriei de zbor a rachetei.

Până la sfârșitul acestui an, sateliții americani cu senzori spațiali hipersonici și balistici vor demonstra noi capacități pentru urmărirea și țintirea rachetelor hipersonice. Acești sateliți vor participa la teste de zbor și la colectarea de informații despre potențialele amenințări.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress