De la Mig 21 la F-35

Retragerea aeronavelor Mig 21 Lancer marchează finalul unei ere pentru aviația militară românească. Este avionul care a apărat spațiul aerian al României timp de decenii și pe care s-au pregătit inclusiv piloții care se află în prezent la manșa avioanelor F16. De astăzi principala aeronavă de luptă a României este F-16 care face tranziția către avionul de generația a cincea F-35.

Armatei României a pregătit momentul retragerii aeronavelor Mig 21 LanceR aflate în dotare de peste 25 de ani. Avem deja o escadrilă de avioane F-16 și urmează să primim alte două escadrile. F-16, un avion multirol cunoscut, experimentat în multe lupte, modernizat permanent, devine principalul avion de luptă al Aviației Militare Române. Peste 25 de țări au în dotare aeronave F-16, în diferite modele și platforme, peste 5000 de avioane F-16 au fost livrate până acum în întreaga lume.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 care vor fi modernizate în cea mai nouă configurație în România, la Aerostar Bacău până în 2025 în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Prima escadrilă F-16 operează de la Baza Aeriană Borcea.

La sfârșitul anului trecut, Forțele Aeriene au cumpărat din Norvegia 32 de aparate F-16 care mai au resurse de zbor pentru aproximativ un deceniu. Contractul include motoare de rezervă și suport logistic. Primele avioane F16 cumpărate din Norvegia vor veni până la sfârșitul acestui an. A doua escadrilă de F16 va începe misiunile anul viitor și va avea baza la Câmpia Turzii. Deși avioanele F-16 din Norvegia au o vechime mare și au fost folosite mai mult, conform Ministerului Apărării Naționale ele sunt într-o configurație superioară decât cele 17 pe care România le operează acum. Mentenanța aparatelor cumpărate din Norvegia se va asigura tot la Bacău.

De ce a ales România să cumpere avioanele din Norvegia? Pentru că timpul nu ține cu țara noastră! Conflictul din Ucraina este în desfășurare, provocările în zona Mării Negre din partea Rusiei au loc acum, spațiul aerian al României trebuie protejat în prezent, fără a aștepta ani de zile pentru a primi aeronave de luptă performante. Pentru F-16 noi era nevoie de mult timp, așa cum a procedat Bulgaria care a achitat un prim lot de 8 aparate noi din care primele vor ajunge abia în 2025, an în care țara noastră va avea 3 escadrile complete cu un total de 49 F-16. Bulgarii au recunoscut că este extrem de dificilă achiziția unor avioane F-16, acestea fiind la mare căutare.

Aparatele românești F-16 vor asigura și tranziția către aeronavele F-35, fiind totodată recomandare a Statelor Unite pentru a primi în viitor avioane de generația a cincea. După decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării care are nevoie și de aprobarea Parlamentului, orizontul de timp pentru achiziția aparatelor F-35 este 2030. Acesta este un avion de ultimă generație, considerat „invizibil” pentru radar. Avioanele de tip „stealth” precum F-35 se folosesc de forme specifice ale fuselajului și de o vopsea specială astfel încât undele radar să fie „absorbite” și să se să reflecte cât mai puțin atunci când lovesc aeronava. Imaginea radar a unui astfel de avion poate ajunge să fie la fel de mică precum a unei păsări.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress