1000 drone wingmen ptr SUA

Forțele Aeriene ale SUA planifică realizarea unei flote de 1.000 de drone de nouă generație prin utilizarea inteligenței artificiale. Statele Unite planifică aceste modernizări în condițiile în care sunt programate pentru retragerea din uz aeronavele F-15C și A-10 Warthog.

Adaptarea la războiul contemporan impune regândirea și uneori modificarea tehnologiilor existente la noile provocări, inclusiv prin utilizarea inteligenței artificiale.

”Dacă Forțele Aeriene ale Statelor Unite vor fi nevoite să lupte cu un adversar major, cum ar fi China, în anii următori, trebuie să pună ”pe masă” puterea lor aeriană – fără a cheltui foarte mult” – susține generalul -locotenent Richard Moore, adjunctul șefului de stat major pentru planificări și programe. Soluția este construirea unor drone de nouă generație comandate de inteligența artificială care să le confere autonomie și posibilitatea de a colabora în luptă cu aeronave multirol care au la manșă piloți umani.

Programul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, denumit ”Avioane de luptă în colaborare” integrează dronele cu avioane de generația a șasea cu echipaj, inclusiv aeronave multirol și bombardiere cum ar fi B-21 Raider. Spre deosebire de dronele, vehiculele aeriene fără pilot convenționale, viitoarea generație de drone încorporează inteligența artificială. Aceste avioane fără pilot vor fi autonome, capabile să supraviețuiască pe câmpul de luptă și se așteaptă să fie mai ieftine decât aeronavele cu echipaj cu capacități de luptă similare. Plus că se reducer numărul de piloți pentru care sunt necesare cheltuieli de pregătire și salarizare.

Secretarul american pentru forțe aeriene, Frank Kendall, a anunțat că SUA intenționează să achiziționeze o mie de drone wingmen de nouă generație. Pentru fiecare dintre cele 200 de aeronave multirol de tipul F-22 vor fi alocate câte două drone wingmen și tot câte două pentru fiecare dintre cele 300 de avioane F-35.

Statele Unite planifică aceste modernizări în condițiile în care sunt programate pentru retragerea din uz aeronavele F-15C și A-10 Warthog cât și unele F-22 și F-16 mai vechi și mai utilizate.

În perioada 2024-2028, pentru programul ”Avioane de luptă în colaborare”, Forțele Aeriene ale Statelor Unite intenționează să investească aproximativ 5,8 miliarde de dolari în cercetare, testare și evaluare plus încă 400 milioane de dolari pentru operațiuni de experimentare a autonomiei viitoarelor drone.

Audiat în comisia de specialitate din Camera Reprezentanților, generalul Richard Moore a declarat că noile drone vor fi vitale pentru a oferi puterea aeriană necesară pentru a înfrunta o națiune cu o armată comparabilă cu cea a Statelor Unite.

Foto copertă: Forțele Aeriene SUA.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress