Ucraina: războiul dronelor (1)

Anul 2022 a adus în actualitate importanța pe care o au în războiul contemporan vehiculele aeriene fără pilot, UAV-urile, dronele cum sunt mai bine cunoscute aceste echipamente. Fie că este vorba de recunoaștere, cerecetare și culegere de informații din câmpul de luptă, fie că este voba de atacuri la distanță cu rachete, până acum dronele s-au dovedit a fi armele secolului XXI.

Un studiu realizat de Asociația de Control a Armelor, cu sediul la Washington, menționează că ambele tabere, ucraineană și rusă, dețin drone. UAV-urile de calitate militară au o rază de acțiune, altitudine, sarcină utilă, rezistență, precizie mai mari și o securitate mai bună a conexiunii de date. Aceste caracteristici optimizate, mai robuste, au costuri financiare, tehnice și de infrastructură mari. În consecință, ca în cazul tuturor puterilor aeriene importante, ele sunt relativ rare și greu de înlocuit. De exemplu, Rusia deținea doar 20 de drone de luptă Orion la începutul anului 2021. Rusia are o capacitate mai mare de drone indigene, producând platforme avansate în toate categoriile, iar Ucraina are un sprijin extern mai mare.

Tacticile, tehnicile și procedurile sunt expresii centrale ale doctrinei care determină modul în care armatele structurează și angajează trupe și echipamente în misiunile lor. Înainte de a invada Ucraina, Rusia și-a extins arsenalul de drone de recunoaștere, pe un concept de operațiuni bazat pe informații avansate obținute din aer. Această strategie se bazează într-o oarecare măsură pe doctrina și abilitățile învățate în Siria, pe concluziile despre succesele azere din Nagorno-Karabah și pe ciocnirile din Donbas din 2014.

Pe de altă parte, Ucraina a integrat dens întregul spectru de drone în structurile sale de forță pentru recunoaștere și lovituri încă de la începutul războiului. Luptătorii ucraineni au reușit să mențină o supraveghere aeriană permanentă a zonelor de război adunând ceea ce ei au numit o „forță aeriană a țânțarilor” de drone comerciale, în special modelele de drone cu patru rotoare, de tip elicopter, cu abilități verticale de decolare și aterizare.

Utilizarea cu succes de către Ucraina a dronelor a afectat dramatic rezultatele pe câmpul de luptă. Armata Ucrainei poate observa pozițiile și mișcările trupelor rusești, poate îmbunătăți țintirea armelor convenționale, poate hărțui și pune presiune pe forțele inamice și pot fi înregistrate succese video care mai târziu pot fi mediatizate pentru a susține propriile forțe și a demoraliza partea rusă.

Capacitatea Ucrainei de a folosi dronele comerciale în arsenalul său aerian și de a le echipa cu arme tradiționale în sprijinul propriilor trupe terestre a condus la succese în rezistența în fața forțelor Rusiei. Această doctrină ucraineană a apărut din necesitate. Combatanții mai slabi inovează sau pierd lupta. Cei care doresc să supraviețuiască valorifică în mod inteligent resursele pe care le au.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*