Primul lot de blindate ușoare din SUA

Au ajuns în România din SUA primele blindate ușoare în cadrul unui program de înzestrare care se derulează până în 2025. Totodată, primul elicopter american BlackHawk, destinat gestionării situaţiilor de urgenţă, a aterizat la sediul Inspectoratului General de Aviaţie.

Statele Unite au livrat României 33 de vehicule tactice ușoare (JLTV), pentru a fi folosite de Forțele pentru Operații Speciale. Aceste blindate asigură o creștere substanțială a capacității de luptă și a eficienței operaționale în comparație cu vehiculele mai vechi, cum ar fi HUMVEE. Livrarea reprezintă prima din cele două faze cu vehicule suplimentare aflate în contract și programate pentru România până în 2025. Potrivit Ambasadei SUA, programul JLTV reprezintă doar un aspect al puternicei relații bilaterale de cooperare în domeniul securității dintre București și Washington. În prima etapă de înzestrare, potrivit sumei alocate, este vorba în total de aproximativ 130 de mașini de luptă.

Totodată, primul elicopter BlackHawk, destinat gestionării situaţiilor de urgenţă, a aterizat la sediul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, iar în următoarea săptămână vor fi livrate încă trei aparate, informează un comunicat remis Agerpres de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

La Baza 90 Aeriană Otopeni a avut loc recepţia pentru a doua aeronavă Hercules C-130H, după transferul primului avion de acest tip în luna septembrie. Ambele aeronave de transport au fost oferite gratuit de Statele Unite.

În privința blindatelor ușoare, România va achiziționa vehicule JLTV în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA, mașini de luptă care vor intra, mai întâi, în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale. În ceea ce privește acest program de înzestrare al Armatei cu blindate 4×4, urmează un contract care are ca obiectiv furnizarea a peste o mie de blindate ușoare în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Vehiculul tactic ușor de luptă – JLTV – este inclus în programul forțelor terestre SUA, al pușcașilor marini și al Comandamentului american pentru Operații Speciale pentru a înlocui parțial flota de vehicule Humvee cu o familie de mași de luptă mai robuste, având o sarcină utilă mai mare. Mașina de luptă încorporează lecțiile învățate de trupele americane în diferite teatre de operații. Portugalia, Marea Britanie și Australia sunt interesate să cumpere acest blindat ușor care va intra în dotarea României, Belgiei și Poloniei.

Aproximativ 64 de mii de JLTV urmează să fie achizționate de Armata Statelor Unite, peste 600 intrând în dotarea Pentagonului în acest an.

 

Foto copertă: Ambasada SUA

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*