Războiul din Ucraina 10 nov

Forțele ruse continuă atacurile de la Avdiivka din estul Ucrainei unde au suferit pierderi importante în ultima lună. Totodată, Parlamentul de la Kiev a aprobat bugetul Ucrainei pentru 2024: mai mult de jumătate din cheltuielile bugetare sunt pentru sectorul apărării și pentru finanțarea efortului de război.

Cele mai puternice lupte se poartă în zona Avdiivka, unde forțele ruse, ale căror efective au fost suplimentate cu rezerve, au strâns „menghina” în jurul orașului din estul Ucrainei. Trupele Kievului rezistă pe pozițiile lor defensive, au declarat oficiali militari ucraineni. Armata rusă a pierdut un număr mare de blindate și soldați pe frontul din Avdiivka, unde a ajuns să atace cu trupe de infanterie nesusținute de forțe mecanizate, afirmă ministerul britanic al apărării într-o evaluare recentă. În ultima lună Rusia a pierdut aproximativ 200 de vehicule blindate, inclusiv tancuri, în timpul atacurilor asupra orașului Avdiivka din Donbas. Pierderile au fost provocate de eficacitatea armamentului portabil antiblindat al Ucrainei, a minelor, a munițiilor lansate din drone – vehicule aeriene fără echipaj și a sistemelor de artilerie de precizie. La fel ca ofensivele rusești anterioare, atacurile de la Avdiivka au presupus adesea înaintări pe teren deschis, ceea ce a dus la pierderi mari. Este plauzibil ca Rusia să fi pierdut câteva mii de soldați în jurul orașului de la începutul lunii trecute.

În alte zone ale frontului, în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie, forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă. Au lansat 12 atacuri asupra unor grupuri concentrate de trupe și echipamente rusești folosind forțele aeriene și alte 4 folosind rachete în ultimele 48 de ore. În aceeași perioadă Statul Major General al Ucrainei a consemnat aproaximativ 80 de ciocniri cu forțele rusești.
Parlamentul Ucrainean a aprobat bugetul de stat pentru anul viitor, planificând o creștere economică de 4,6% și stabilind un deficit de aproximativ 43 de miliarde de dolari. Mai mult de jumătate din toate cheltuielile bugetare ucrainene pentru anul viitor sunt alocate sectorului apărării și pentru a finanța efortul de război împotriva Rusiei, informează Reuters.

În cele 20 de luni de când Moscova a atacat Ucraina, sute de mii de militari ruși au fost uciși sau răniți. Dar Kievul nu folosește doar muniții și tehnică de luptă împotriva forțelor ruse. Datorită operațiunilor sale de informații, Ucraina a scos 17.000 de ruși de pe câmpul de luptă, potrivit șefului Comandamentului pentru Operații Speciale al Armatei SUA, generalul locotenent Jonathan Braga citat de Business Insider. Progresele rapide în tehnologia comunicațiilor și utilizarea pe scară largă a platformelor online au ajutat autoritățile ucrainene să-și transmită informațiile către soldații ruși. Datorită acestor mesaje țintite, mii de soldați ruși au fost convinși să-și părăsească posturile, susține generalul american.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress