Mai exista Siria si Irak-ul?

Se contureaza modificari importante ale hartii Orientului Mijlociu. Siria, cu capitala la Damasc, este redusa in prezent la aproximativ 30 % din granitele atlasului curent. Bashar al-Assad este inghesuit si asaltat cu ofensive militare din toate directiile si, cu greu, isi apara bastionul din actuala capitala a Siriei. Statul Islamic controleaza deja peste 50 % din teritoriul inclus in interiorul granitelor Siriei, asa cum le cunoastem in prezent. Alte factiuni de rebeli, parte tot de orientare jihadista, controleaza alte zone din interiorul Siriei. Adaugam Rojava (Kurdistanul de Est) controlat si administrat in prezent de Armata Populara a Kurdistanului. Zona situata in nord-estul Siriei unde ISIS a pierdut lupta…In prezent. Pe teritoriul (acceptat in prezent) al Siriei a fost proclamata capitala Statului Islamic, un asa-numit Califat, autoproclamat dar care – vrem nu vrem – controleaza mare parte din Siria geo-politica acceptata international.

Harta ISISIrakul reprezinta un cumul geografic construit in istorie prin asocierea unor foste provincii ale Imperiului Otoman: Mosul, Bagdad si Basra. Un stat cu o identitate dezechilibrata de amestecul de populatii si religii. Irakul se descompune acum, martor la avatarurile istorii dar si sub presiunea Statului Islamic. Dupa ce Mosul-u a fost parasit fara lupta de o intreaga divizie a „noii armate irakiene”, cu tot cu tehnica americana blindata primita in dotare, a urmat zilele trecute Ramadi. Statele Unite au vorbit – si istoricul „glorios” al armatei irakiene o confirma – despre lipsa de vointa, pe intelesul tuturor lasitatea soldatilor irakieni. „Le-am pus la dispozitie tehnica de lupta, le-am asigurat instruirea cu specialisti militari dar nu le putem da vointa de lupta necesara in orice confruntare” – aminteste un comunicat pe care l-am primit de la Pentagon.

Mai devreme sau mai tarziu Kurdistanul irakian isi va proclama independenta. Deja autoritatile de acolo planifica un referendum in acest sens. ISIS a avansat si si-a impus capete de pod in Mosul si Ramadi. Va urma probabil Falujja, in viitor Bagdadul. Irakul nu are armata… Si ce s-a intamplat la Tikrit, acolo unde s-a lansat o contraofensiva, s-a produs cu ajutorul Iranului. Pe fondul unei vendete a siitilor. Si atat. Nimic mai mult, decat o noua avansare a influentei Iranului – de aceasta data teritoriala – in Irak.

Linii pe nisipRobert Kaplan anticipa de ceva vreme in Stratfor ca se vor modifica granitele Orientului Mojlociu. Cu modificari radicale mai ales in Siria si Irak. Este un proces in dezvoltare iar jihadistii din ISIS, din ce in ce mai bine coordonati militar, influenteaza radical aceste lucruri. Cine si cum asigura strategia militara ISIS, cum raspunde Bagdadul si Damascul dar, mai ales principelele forte luptatoare reprezentate de kurzi, toti acesti factori influenteaza viitoarea harta a Orientului Mijlociu. Mai ales pentru Irak si Siria…

Ce putem constata in acest moment, Siria si Irakul nu mai exista in granitele acceptate pana in 2014. Totul se misca, totul se modifica in acest spatiu geografic. In mod clar, Siria si Irakul nu mai exista in granitele pe care noi le cunosteam.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress