Lectia din Muntenegru

„Arafatul” a ajuns si in Muntenegru si a reusit sa salveze din nou vieti de romani. Operatiune care nu ar fi fost insa posibila fara dedicatia, compasiunea si implicarea muntenegrenilor. O tara cu o populatie un pic mai mare decat sectorul 6 din Bucuresti, stat care desi nu face parte din Uniunea Europeana s-a comportat exemplar ca si institutii dar mai ales ca populatie in sprijinul Romaniei. Un proverb arhicunoscut spune ca: „prietenul la nevoie se cunoaste”. Doar cei de pe clisura Dunarii isi aduc aminte de prietenia unica dintre poporul sarb si roman, de faptul ca cei care locuiesc pe malurile Dunarii (sarbesc si romanesc) se alintau cu diminutivul „cumnat”, de iernile grele cand fluviul era inghetat si doar spargatoarele sarbesti de gheta ne ajutau sa scapam de primejdia inundatiilor. Doar cei batrani isi aduc aminte de proiectele militare romano-sarbe, inclusiv construire in comun a unui avion militar de vanatoare. Putini sunt cei care stiu ca ultimele armate „nationale” in evul mediu au fost cele conduse de cneazul Lazar si de Radu de la Afumati, armate aliate in lupta antiotomana care au condus ultimele razboaie de neam si de glie crestina in Balcani. Acesti vecini din Muntenegru nu au uitat ca Mircea cel Batran a luptat la Kosovo Poljie (Campia Mierlei) cu 10.000 de militari intr-o cruciada pierduta din cauza arogantei unui rege al Ungariei… Nu au uitat ca Romania este printre ultimele state din Uniunea Europeana care a avut decenta de a nu recunoaste independenta provinciei sarbe Kosovo. Romania a primit o lectie de civilizatie, de fratie neconditionata de la un stat tanar care doreste integrarea in Uniunea Europeana. Am vazut ce a facut Muntenegru pentru Romania… eu astept sa vad ce va face Romania pentru Muntenegru!

Trecand peste aceasta adevarata lectie de omenie, important este sa intelegem ce s-a intamplat, sa folosim experienta acestui tragic accident pentru viitor, pentru a stabili proceduri.
Incidentul din Muntenegru a condus la cea mai mare operatiune de evacuare medicala cu sprijin militar din istoria Romaniei. O premiera, o experienta care trebuie sa ne aduca invataturi pe 3 paliere: proceduri, logistica, exercitii necesare (periodice si permanente).
In armata, dupa orice actiune militara, are loc APA (analiza post-actiune). Este foarte important sa invatam cat de mult se poate dintr-o astfel de experienta.

De retinut este ca nu am fost prinsi cu „pantalonii in vine”, nu am fost prinsi nepregatiti. Doua componente au iesit in evidenta ca si elemente pozitive importante: flotila de avioane de transport mediu si lung curier din Fortele Aeriene Romane si serviciul SMURD dezvoltat si modernizat de Raed Arafat. In privinta identificarii victimelor, atata timp cat nu purtau ca militarii placute de identificare, nimeni nu este vinovat ca dureaza stabilirea identitatii pentru cei morti sau raniti grav. Nicio tara nu putea oferi aceste informatii in timp scurt. Ce ar putea face diferenta intre tari ar fi doar perioada de timp in care se poate stabili lista finala cu nume si date clare pentru cei care si-au pierdut viata sau care sunt in stare grava si nu pot fi identificati in mod direct.

Cred ca fiecare pas urmat, fiecare procedura aplicata in cazul ‘Muntenegru” ar trebui sa fie transpusa intr-un document care sa stabileasca pentru viitor proceduri clare si rapide. Dupa o astfel de experienta, cu o „lectie invatata”, ar trebui sa ne propunem ca tara UE sa perfectionam procedurile, se dezvoltam serviciile de interventie de urgenta, sa construim o platforma de cooperare SMURD- MAPN – IGSU. Si, atat in UE, dar mai ales in NATO, sa punem la dispozitia aliatilor capacitatile noastre de „MEDEVAC” (evacuare medicala de uregenta) pe baza conceptului de „smart defense”. Evacuarea medicala este un concept nou pentru noi dar in SUA exista institutii si proceduri clare.
Am avut ocazia sa vad in Irak de la A la Z ce inseamna, intr-o baza militara de linia intai, alerta de ‘Mass-Cass” – Mass Casualty. Cum pleaca salvarile, cum pleaca elicopterele, cum se aduc ranitii, cum se aplica proceduri clare, precise si rapide… Impresionant si pentru mine trist pentru ca mi-am dat seama ca ar fi foarte greu la noi sa vad aplicate asemenea proceduri. Nu il cunoscusem atunci pe Raed Arafat. Cel care ne-a scos din lumea a 3-a a serviciilor medicale de urgenta si ne-a plasat in elita SMURD a UE. Si acum putem vedea cat de important este acest om. Impreuna cu avioanele militare poate salva mai multe vieti decat ne-am fi putut inchipui acum 6 ani… fara Raed Arafat… fara aeronave de transport de mediu si lung curier… Acum eram intr-o criza majora.

Se insista pe greseli… Pe politistul care era sofer in timpul liber, pe manevrele conducatorului auto, pe companie de transport si asigurari. Importante sunt lectiile pe care le putem cuantifica, cum ne putem dezvolta pentru a raspunde oricand pe viitor mult mai bine si eficient la astfel de situatii fie ele pe plan intern sau european. De maine trebuie sa fim cu mult mai eficienti dupa o astfel de experienta!

Si acum sa facem un calcul estimativ pentru Muntenegru, pentru cei care au fost salvati: 30% muntenegrenii, 25% SMURD-ul, 20% aeronavele Hercules si Spartan, 25 % soarta…

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress