Armata Egipteana preia puterea in 48 de ore

Cu toate ca Egiptul nu a “beneficiat” in istoria sa de o personalitate cum a fost Kemal Ataturk in Turcia, se pare ca laicitatea acestui stat, valorile sale democratice, pot fi protejate de garantul militar reprezentat de Armata. Noua, occidentaililor, ni se pare deplasat ca armata intervine pentru instaurarea unui regim corect. Insa, in anumite state musulmane, armata prin putere, echilibru si mai ales o anumita obiectivitate politica, poate impune un anumit gen de democratie.
In urma alegerilor toata lumea a sperat ca Egiptul se va alinia la standardele democratice minimale pentru statele arabe. Aceasta concluzie se dovedeste gresita si sperantele Fratiei Musulmane, cu influente puternice in statele arabe, reprezinta un colos construit pe picioare de lut.
In mod similar cu situatia din Turcia, dar cu aplicarea starii de caz specifice, Egiptul ramane un stat ce depinde de Armata. Nicio institutie din aceasta tara nu se bucura de respectul, imaginea si mai ales puterea pe care o detine Armata Egipteana.
Intr-un discurs sustinut astazi, presedintele (ales) al Egiptului Mohammed Morsi le-a cerut militarilor sa abandoneze ultimatumul de 48 de ore dat pentru incheierea revoltelor care domina tara. In paralel, toti analistii arabi au asteptat ca Morsi sa se implice intr-un dialog real cu armata. Situwtia in acest moment este insa cu totul diferita: Mohammed Morsi a doptat o atitudine absoluta, sustinand ca este ales democratic de poporul egiptean.
In paralel, Fratia Musulmana a incercat (si continua sa spere) o sustinere ce include inclusiv suportul populatiei islamice din Egipt.
Ultimele evolutii demonstreaza insa ca presedintele Mohammed Morsi mai are doar cateva ore de mandat. Armate Egiptului nu va accepta continuarea revoltelor interne, influenta interna si externa a Fratiei Musulmane.
Anticipez ca in 48 de ore Armata va prelua puterea in Egipt, va anunta organizarea de noi alegeri.

Ce a stat la baza actualelor revolte din Egipt?

Decretul promulgat de preşedintele egiptean Mohamed Morsi, prin care acesta şi-a oferit mai multe puteri, a dat naştere unor proteste pro şi contra liderului de la Cairo, în timp ce ONU se teme că drepturile omului sunt în pericol.
Presedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus aseara posibilitatea de a se retrage din functie, declarandu-se gata sa-si „dea viata” pentru a pastra de „legitimitate”, si a cerut armatei sa isi retraga ultimatumul care expira miercuri si sa indeplineasca „revednicarile poporului”.

Evolutie Egipt

Situatie Egipt 2013Sefii armatei egiptene au organizat o reuniune de urgenta, in in care sunt discutate detaliile foii de parcurs, a declarat, pentru AFP, o sursa apropiata armatei.
La inceputul reuniunii, sefii militari au jurat sa apere Egiptul cu pretul vietii lor.
„Juram in fata lui Dumnezeu ca ne vom sacrifica sangele pentru Egipt si poporul sau, impotriva tuturor teroristilor, extremistilor si ignorantilor”, au spus acestia, intr-un juramant condus de generalul Abdel Fattah al-Sissi, potrivit sursei citate.
Armata va publica un comunicat dupa expirarea ultimatului, a adaugat aceasta sursa.
Seful fortelor armate egiptene a afirmat miercuri ca militarii sunt gata sa moara pentru a apara poporul impotriva teroristilor si a extremistilor, dupa refuzul presedintelui islamist Mohamed Morsi de a parasi puterea, scrie AFP.
„Comandantul general al fortelor armate a indicat ca este mai onorabil pentru noi sa murim decat sa vedem poporul egiptean terorizat si amenintat”, a afirmat o pagina Facebook asociata Consiliului suprem al fortelor armate egiptene conduse de generalul Abdel Fattah al-Sissi.
„Juram in fata lui Dumnezeu ca ne vom sacrifica sangele pentru Egipt si poporul sau, impotriva tuturor teroristilor, extremistilor si ignorantilor”, adauga textul intitulat „Ultimele ore”, citandu-l pe seful armatei.
Acest comunicat a fost publicat la cateva ore dupa ce Morsi a respins ultimatumul de 48 de ore lansat luni la ora 16,30 (14,30 GMT) de armata, care i-a cerut sa raspunda la „revendicarile poporului” mobilizat impotriva lui de duminica.

In cazul unui esec, armata a afirmat ca va stabili o „foaie de parcurs” pentru a rezolva criza.

In acest moment presedintele Moursi se deplaseaza spre piata Tahrir ‘insotit” de lideri Armatei Egiptene….

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress