Egiptul si Fratia Musulmana: populatia nu doreste un regim islamic!

Dupa 60 de ani de la ultima lovitua militara (1962), Armata intervine in forta in Egipt pentru a impune laicitatea statului.

Victoria presedintelui Mohamed Morsi a fost obtinuta si ‘garantata” in Egipt de Fratia Musulmana. De ce? Pentru ca a fost singura formatiune care s-a mobilizat politic astfel incat sa castige in mod democratic alegerile din Egipt. Situatia din acest moment din Piata Tahrir demonstreaza insa ca a fost o victorie castigata “la prima strigare”, intr-un stat care nu este obisnuit cu mecanismele electorale ale sistemului democratic.

Fratia Musulmana, denumita in limba araba al-Ikhwan al-Muslimun, este la ora actuala cea mai veche si cea mai mare organizatie politica islamista din lume. Cu cel putin 100.000 de membri activi in Egipt, gruparea a lansat in ultima perioada o serie de declaratii care au creat panica in cancelariile Occidentale. Fratia a cerut reinceperea razboiului cu Israelul si anularea conditiilor tratatului de pace dintre Egipt si Statul Evreu.
Organizatia a fost fondata in anul 1928, de un profesor islamic sufist pe nume Hassan al-Banna. Inca de la fondare, Fratia s-a opus folosirii violentei pentru a-si atinge obiectivele politice. Scopul declarat al organizatiei este promovarea Coranului si a Sunnah “ca punct de referinta pentru ordonarea vietii personale, familiale si de stat pentru musulmani”. Spre deosebire de miscarile care promoveaza jihad-ul, Fratia Musulmana este o organizatie conservatoare, dar non-violenta. In perioada recenta, grupul a dus mai multe campanii mediatice pe internet anti-Al Quaeda si a fost atacata in mod public de mai multi clerici musulmani radicali pentru atitudini “neislamice”.

Ce intelegem din ce se intampla chiar acum in Egipt: Fratia Musulmana se confrunta cu oprobiul populatiei egiptene! Chiar in aceste momente in Egipt se desfasoara o lovitura de stat a armatei, la fel cum s-a intamplat in 1962, pentru protejarea Constitutiei Egiptene. In istoria contemporana exista doar un exemplu: Turcia!

Bref: egiptenii nu doresc impunerea unui regim islamic! In aceste momente se pregateste un guvern interimar care sa preia puterea si sa garanteze respectarea constitutiei, pentru un regim laic. Din ce anunta CNN, un mesaj special va da ordinul de actiune pentru Armata, inclusiv pentru fortele speciale, pregatite de interventie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress