Kuleba, despre excluderea Rusiei din ONU

Kuleba, despre excluderea Rusiei din ONU: Procesul nu va fi scurt, nici uşor, însă nu este unul nerealist.

inistrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, consideră că procesul de excludere a Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU nu va fi nici scurt şi nici uşor, însă subliniază că nimic nu este nerealist dacă se lucrează constant asupra acestei chestiuni. Într-un interviu pentru RBC, ministrul a menţionat că, la un moment dat, Ucrainei i s-a transmis că nu este realist să obţină provizii de arme din Germania şi că livrările de sisteme Patriot din SUA, de asemenea, sunt imposibile.

„Când eram ambasador la Consiliul Europei, mi s-a spus că este nerealist să excludem Rusia de acolo: cum este posibil, cum poate Consiliul Europei fără Rusia?! Exclus!” – a povestit Dmitro Kuleba. Diplomatul a menţionat că Ucraina recunoaşte sincer că procesul [de execludere a Rusiei din ONU] iniţiat de partea ucraineană nu va fi unul scurt, însă a subliniat: nimic nu este imposibil dacă se lucrează sistematic pentru această cauză. „Sunt mereu foarte concentrat pe rezultat. Dar când vine vorba de a priva Rusia de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, chiar şi procesul în sine mă va face fericit. Voi cumpăra cu plăcere floricele la pahar XXL şi mă voi uita la ei cum aleargă, cum spun că ucrainenii sunt proşti şi că ucrainenii nu înţeleg Carta ONU, când, de fapt, totul este legitim…” – a declarat şeful diplomaţiei ucrainene.

Kuleba a remarcat că Ucraina face mult mai mult decât să alunge Rusia din organizaţie – Ucraina delegitimizează Federaţia Rusă şi diseminează semne de îndoială în rândul tuturor. „Am deschis uşile dulapului şi toată lumea a văzut că în dulap nu era o uniformă oficială a ambasadei şi nici măcar un schelet în uniformă, ci doar o grămadă de mizerie rusească. Iar acum toată lumea ştie asta, iar Rusia trebuie să trăiască mai departe cu asta” – a adăugat Dmitro Kuleba. Potrivit acestuia, în primăvară, când a avut o conversaţie în acest sens cu miniştrii de externe din alte ţări, aceştia nici măcar nu-şi mai aminteau că Rusia a ocupat ilegal un loc permanent în Consiliul de Securitate.

„Nu ştiau asta, au îngropat acest subiect, toată lumea a uitat de el. S-a făcut într-un mod atât de ruşinos, încât toată lumea s-a grăbit să uite de asta. Iar noi am amintit foarte zgomotos despre acest lucru, iar declaraţia noastră este verificată deja de zeci de ministere de externe. Am produs agitaţie. Acesta este primul pas, iar al doilea pas este că toată lumea va spune: wow, dar ucrainenii au dreptate. Şi al treilea pas: stadiul de furie, iar apoi – etapa acceptării” – a declarat ministrul ucrainean de externe. Amintim că, recent, Ucraina a iniţiat un proces cuprinzător care vizează excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU şi din organizaţie în ansamblu. Potrivit lui Andri Ermak, şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, excluderea Federaţiei Ruse este mai realistă decât era înainte.

Foto copertă: israel.mfa.gov.ua

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*