Industria de apărare a Rusiei crește

Industria rusească de apărare a angajat încă o jumătate de milion de persoane după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Această dezvoltare dezvălui proiecția pe termen lung pe care Rusia o are pentru războiul din țara vecină.

Deși Armata Rusiei nu a strălucit în mod deosebit în primele luni ale ofensivei, aceasta a demonstrat de atunci o capacitate semnificativă de a absorbi pierderi în oameni, dar mai ales în echipamente, datorită creșterii puterii rapide și considerabile a industriei rusești de apărare susținută de o țară cu economie de război.

Deși nivelul producției rusești de echipamente de apărare este încă greu de determinat cu certitudine pentru că sunt cifre comunicate de autoritățile ruse, care trebuie interpretate cu rezerve, există și observațiile independente făcute în timpul luptei care tind să susțină aceeași direcție.

Astfel, chiar dacă putem pune la îndoială anunțul ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit căruia 1.500 de tancuri au fost livrate trupelor rusești în 2023, adică mai mult decât au pierdut, este clar că, în ciuda pierderilor documentate, forțele ruse angajate în Ucraina nu par să fie lipsite de vehicule blindate.

Pe de altă parte numărul tancurilor moderne, precum T-72B3M sau T-90M, identificate ca fiind distruse sau avariate în luptă în ultimele luni, este în continuă creștere. Ca atare, recent, Ministerul britanic al Apărării a considerat credibilă ipoteza unei producții de 100 de tancuri pe lună pentru industria rusă, chiar dacă această cifră include diferite modele, inclusiv anumite T-62M și T-72A vechi și readuse rapid la starea de luptă, informează publicația franceză Meta Defense.

Denis Lysogorsky, ministrul delegat rus pentru industrie și comerț, a dezvăluit că jumătate de milion de oameni au fost recrutați de industria de apărare a țării de la începutul conflictului. Știind că industria rusă de apărare avea 1,2 până la 1,5 milioane de angajați înainte de război și luând în considerare pensionările, aceasta reprezintă, de asemenea, o creștere de 25 până la 30% a forței de muncă, ceea ce pare în concordanță cu creșterile de producție observate și/sau susținute de Moscova.

Ca exemplu, Denis Lysogorsky a indicat că una dintre fabricile de arme ale țării a trecut de la 4.800 de angajați înainte de război la 19.500 în prezent. În același timp, salariile au crescut semnificativ în această industrie cunoscută pentru că își plătea prost angajații, inclusiv după standardele rusești, în timp ce vârsta mediea angajaților scăzuse semnificativ.

Strategia aplicată de Kremlin cu privire la dezvoltarea industriei de apărare nu are ca obiectiv unic sprijinirea operațiunii militare speciale. Cu siguranță însă că cele 500.000 de locuri de muncă create, dar și majorările salariale semnificative agreate în acest domeniu, sunt în întregime responsabilitatea Ministerului Apărării, mai ales că exporturile rusești sunt, astăzi, reduse la minimum pentru a concentra producția către sprijinirea trupelor rusești dislocate în Ucraina.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*