Departamentul Apărării a lansat prima strategie pentru a se asigura că industria de apărare din SUA îndeplinește cerințele provocărilor viitoare ale securității naționale. Se pregătește un pachet de stimulente și facilități pentru creșterea producției de armament.
Este pentru prima dată când Pentagonul publică o strategie dedicată industriei de apărare din Statele Unite, conturând principalele direcții pentru o bună dezvoltare și funcționare a înzestrării armatei. Documentul de 59 de pagini stabilește prioritățile pe termen lung care vor ghida acțiunile Departamentului Apărării și prioritizarea resurselor cu scopul de a crea un ecosistem industrial de apărare modern, rezistent, menit să descurajeze adversarii Statelor Unite și să răspundă cerințelor de producție generate de amenințările în evoluție.
Potrivit sintezei pe care am primit-o de la Pentagon, antreprenorii din domeniul apărării ar putea avea nevoie de reduceri fiscale, mai puține reglementări și contracte pe termen lung ca stimulente pentru a dezvolta producția de arme și pentru a crea stocuri mult mai mari.
”Implementăm acum Strategia Națională pentru Industria de Apărare pentru a ne asigura că baza noastră industrială continuă să ne consolideze securitatea națională, în același timp liniștind și sprijinind aliații și partenerii” – a declarat Laura Taylor-Kale, asistentul secretarului apărării pentru politica industrială. Oficialul de la Pentagon a subliniat necesitatea urgentă de a consolida baza industrială de apărare, pe măsură ce adversarii SUA își construiesc puterea militară la niveluri nemaivăzute de la al Doilea Război Mondial.
Strategia se concentrează pe patru domenii esențiale pentru construirea unui ecosistem industrial de apărare modernizat în următorii trei până la cinci ani. Aceste domenii includ lanțuri de aprovizionare solide, forță de muncă pregătită, achiziții flexibile și descurajare economică.
Strategia solicită creșterea stocurilor de sisteme strategice și critice pentru a reduce riscul pe termen scurt, diversificarea bazei de furnizori din zona industriei de apărare, extinderea metodelor de producție și abordarea amenințărilor cibernetice în evoluție la adresa lanțului de aprovizionare.
Invazia rusă a Ucrainei a arătat Pentagonului că îi lipsește capacitatea industrială de apărare pentru a înlocui armele și „a trebuit să se dezvolte rapid pentru a înlocui stocurile uzate într-un interval de timp adecvat”.
Strategia prevede consultări cu Congresul și giganții din industria de apărare care să rezolve două mari probleme: finanțarea și creșterea rapidă a ritmului de producție a armamentului.
Vorbim de prima Strategie Industrială de Apărare Națională a SUA, iar proiectul presupune investiții în creșterea producției și a capacităților, precum și o mai mare cooperare cu aliații pentru a stimula producția de arme – de la arme hipersonice, la artilerie și instrumente cibernetice.
Creșterea producției, împreună cu scutiri fiscale, ar consolida companiile americane din domeniul apărării.