Impactul unei Scotii independente

Istoria isi cere tributul si Marea Britanie urmeaza sa se confrunte cu o “cumpana” peste doua zile cand se va decide o eventuala independenta a Scotiei.  Este dificil insa sa anticipam care vor fi costurile pentru o Scotie independenta… Atat pentru Regatul Unit cat si pentru Uniunea Europeana. In plus, o posibila decizie de independenta ar influenta pe termen mediu si alte dorinte de scindari. Insa, dupa aproape 300 de ani de discutii pe acest subiect, ideea unei Scotii independente a devenit foarte plauzibila.
Independenta va afecta cu siguranta atat moneda britanica, colectarea taxelor din regat, interesul investitorilor straini. Sute de milioane de lire care mergeau in sud, spre Anglia, se vor opri pe taramul muntenilor din “Tara de sus”. Analistii estimeaza ca o Scotie independenta, similar cu multe alte mici economii, va conduce la dobanzi mai mari, taxe mai mari si costuri mai mari generate de o mai mare instabilitate economica decat din restul Marii Britanii. Aceste riscuri vor fi greu suportate de contribuabilii din Scotia. Foarte multi scotieni vor dori sa isi mute economiile in “bancile din sud” coordonate de Bank of England.

O eventuala desprindere a Scotiei de Regatul Unit in urma referendumului de maine va imparti si Armata Marii Britanii. Unitati de elita (terestre, navale si aeriene) se vor “regrupa” sub un alt steag: cel al Scotiei. O Scotie independenta care dupa referendum nu va mai face parte nici din NATO si nici din UE. O eventuala scindare va fi urmata de reforme politice, economice dar si militare pentru cele doua state. Marea Britanie va fi nevoita sa isi reconfigureze participarea armata la NATO.  Scotia va decide in viitor daca va accede la NATO. In proiectul sau, in vederea unei eventuale independente, Guvernul Scotian insista pe argumentul ca apartenenta la NATO este in interesul Scotiei dar si in cel al vecinilor sai. Si este dat exemplul unor tari de dimensiuni siilare cum ar fi Danemarca si Norvegia, cu un rol semnificativ in operatiunile NATO. Tot pe palierul militar, Scotia nu doreste sa mentina pe teritoriul sau arme nucleare. Cu toate aceste argumente exista insa si un current ce sustine forme alternative de cooperare cum ar fi parteneriatul pentru pace sau acorduri bilaterale (similare cu cel semnat de Marea Britanie si Franta). Discutia continua pe acest subiect. In timp ce partidul laburist Scotian sustine integrarea in NATO, alte partide– cum sunt de exemplu Verzii – se opun intrarii in Alianta. Moneda britanica va fi influentata de aceasta „desfacere” politico-economica. Potrivit Financial Times (februarie, 2014), o scotie independenta poate fi mai bogata decat restul Marii Britanii si s-ar situa intre primele 20 de tari bogate de pe glob.

Revin insa la conjuctura istorica, la tot ce inseamna istoria in acest proces in plina desfasurare. Inclusiv implicatiile pe care le va avea o Scotie independenta pentru securitatea europeana si chiar pentru stabilitatea globala. De la William Wallace (Uilleam Uallas in scotiana) si Robert the Bruce din secolul XIII, de la Razboaiele scotiene de independenta, si pana astazi, a existat aceasta dorinta de desprindere a Scotiei de Regatul Unit.

In mod inexplicabil (dar foarte explicabil pentru mine) unul dintre cei mai buni istorici care stapaneste perioada “Razboaielor scotiene” este fostul meu coleg de grupa Ionut Epurescu Pascovici (doctorat luat pe acesta tema la Oxford si Universitata din Ithaca).

Asa cum mentioneaza George Frideman intr-o analiza publicata astazi (stratfor.com), Regatul Unit a fost centrul de gravitatie pentru un sistem international intre finalul razboaielor napoleoniene si pana la cel de-al doilea razboi mondial. A fost conturata o structura imperiala cu o strategie coerenta nu numai pentru sistemul de relatii internationale ci si pentru organizarea politica interna a statelor si structurilor incluse. Marea Britanie (U.K.) a stat la baza Revolutiei industriale iar, pe multe paliere, aceasta uniune de state a reprezentat un pivot esential, o interfata pentru dezvoltarea istorica. UK a dat in multe situatii directiile esentiale de dezvoltare pe plan mondial.

Asa cum aminteam, incepand din secolele XII-XIII, Marea Britanie si Scotia au fost inamici istorici. Istoria a inregistrat numeroase razboaie timp de secole. Pe aceeasi insula, pentru aceleasi regiuni. Si istoria aduce aminte de numeroase interferente in acest razboi, deseori Scotia fiind folosita in razboaiele cu Anglia de catre Franta.

Uniunea din 1707 este rezultatul unei decizii parlamentare si ambele state au hotarat atunci crearea parlamentului Marii Britanii. Adevarat, Scotia a fost fortata de interese economice pe care nu le putea rezolva singura, Anglia isi dorea uniunea pentru a-si intari puterea geopolitica si pentru a se impune geostrategic pe plan European si chiar mondial. Insa nationalismul scotian s-a dezvoltat in continuare…

Principiul autodeterminarii nationale

Iluminismul francez si revolutiile ulterioare au scos in evidenta rolul esential al natiunii ca centru de guvernare. Au fost inregistrate revolutii impotriva dinastiilor transnationale (Romania a fost implicata) urmate de reconfigurari de granite. Iluminismul insa, dar si lucrari de greutate cum sunt cele ale lui Alexis de Tocqueville (n.n. – dna prof Lucia Popa nu te trecea anul daca nu-l citeai), au demonstrat ca natiunile definite primordial de cultura si istorie au dreptul la autodeterminare.

Dupa Revolutia Franceza natiuni importante cum ar fi Italia (Risorgimento sub casa de Savoia) sau Germania (300 de state) s-au unificat in natiuni-state. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, imperiile Otoman, Habsburgic, cel al Romanovilor sau al Hohenzollernilor s-au prabusit. Marea Britanie a rezistat… Cu episoadele cunoscute de desprindere a unor colonii.

Impactul desprinderii Scotiei

scottish_referendumSeparat de palierul economic, o eventuala desprindere a Scotiei de Marea Britanie va reconfigura si fortele militare. De la cele navale pana la cele aeriene si terestre ale Europei. Unitati de elita sunt scotiene (de exemplu Regimetul 6 al Reginei), inclusiv forte speciale, flota regala scotiana, fortele aeriene ale Scotiei vor “pleca” din puternica armata a Regatului Unit. NATO se va reconfigura si Scotia va avea un cuvant special ce se va putea opune inclusiv Marii Britanii. Va fi cel mai probabil al 29-lea stat din Alianta, cu o puternica forta militara.

Pe palierul economic urmarile sunt greu de determinat. Atat pentru Marea Britanie cat si pentru Uniunea Europeana. Desi pe coordonata culturala si istorica, independenta Scotiei este usor de inteles, pe directia economica este un pas cu urmari greu de anticipat. Cu siguranta insa ca independenta Scotiei va crea probleme economice. In plan regional dar si european. Astfel, o motivatie tipic umana, bazata pe dorinte culturale si nationale, poate detemina negativ inclusiv viitorul scotienilor. Daca referendumul de pe 18 septembrie va avea succes se va demonstra ca majoritatea scotienilor prefera instabilitatea economica in locul unei uniuni intr-o mare natiune (asta pentru a reveni la principiul autodeterminarii nationale

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress