ActualitateAnalizeArmată

Flames of War: filmul de propaganda al ISIS

„Flames of War” este filmul de propaganda pregatit de ISIS (Statul Islamic din Irak si Siria), parte a unui complex sistem de presiune psihologica mediatica, alaturi de actele barbare savarsite in teritoriile ocupate de acesti jihadisti. Un film HD, realizat profesionist. Germania nazista a avut o contributie importanta la dezvoltarea propagandei de razboi, propaganda statala atingand un nivel fara precedent pentru anii ’40. Primul si singurul ministru al propagandei celui de-al treilea Reich, Joseph Goebbels, ar fi fost insa impresionat in aceste zile de masina de presiune psihologica folosita de ISIS. Mai mult decat atat, ISIS are chiar si un centru media (ISIS media arm- Al Hayat Media Center) care a pregatit cu atentie filmul de prezentare al jihadistilor intitulat Flames of war.

A fost realizat chiar si un trailer pentru aceasta productie video ce are in final 55 de minute. La doua zile dupa trailer a urmat filmul. Insa chiar si trailerul a depasit ca asteptari audienta pe internet. Acesti pasi urmati de centrul media al ISIS demonstreaza o buna stapanire a operatiunilor psihologice si a impactului pe care o au presa si media in general, cu presiune pe internetul ce poate difuza de oriunde catre oriunde un mesaj de propaganda.

Presiunea propagandei ISIS este sustinuta si de unul dintre „actorii principali” ai acestei productii video. Un luptator jihadist cu cagula, imbracat in uniforma militara, care vorbeste mai intai intr-un dialect arab pe care il stapaneste foarte bine pentru a trece apoi cu usurinta la o limba engleza cu accent nord-american. Acesta se pare ca este la comanda unui pluton de executie care elimina un grup de miitari din armata siriana fortati sa isi sape propriile morminte. Jihadistul cu accent nord american sustine ca este vorba de soldati care faceau parte din Divizia 17 Siriana cu baza langa orasul Raqqa fortati sa isi sape in propria cazarma mormintele.

ISIS Flames of WarFilmul prezinta victoriile obtinute de ISIS si transmite un avertisment catre Washington pentru ca Statele unite sa nu se opuna luptei pentru crearea califatului islamic in Irak si Siria. Potrivit specialistilor, filmul de propaganda reprezinta si un instrument eficient pentru recrutarea de noi jihadisti.
ISIS dispune in prezent de o armata estimata la 15.000 de luptatori, dotata cu blindate usoare (aproximativ 200 de HUMVEE) dar si tancuri T55. Nu dispune inca de sisteme de rachete sol-aer si de forte aeriene dar a ocupat deja doua aeroporturi importante la Mosul si in nordul Siriei. ISIS are capacitati economice ce ii asigura venituri permanente, inclusiv rafinarii de petrol si instaltii si campuri petroliere. Se estimeaza ca exporta zilnic 80.000 de barili de petrol (conform CNN) la un pret de dumping de aproximativ 26$ (fata de peste 100$ cat este pretul pietei).

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress