Armată

Georgia: exercițiul militar ”Noble Partner 2022”

În Georgia a început primul exercițiu miitar cu prezența trupelor din NATO după ce această țară a inițiat demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană. La aplicația militară participă armate din 21 de țări, inclusiv România.

Aproximativ 2400 de militari din Statele Unite și România și din alte 18 națiuni participă la exercițiul Noble Partner care se desfășoară în Georgia. Aplicația militară se desfășoară până pe 9 septembrie și are ca obiectiv creșterea gradului de pregătire și interoperabilitate al NATO într-un mediu real de antrenament multinațional. Exercițiul permite participanților să efectueze antrenamente de situație, de foc real de luptă și de manevre mecanizate combinate. Printre țările participamnte la această aplicație militară multinațională complexă se numără și Ucraina.

Într-un comunicat de presă al Comandamentului Statelor Unite ale Americii pentru Europa și Africa se precizează că exerciții precum Noble Partner 22 continuă să demonstreze că Aliații și Partenerii NATO sunt mai puternici împreună și angajamentul SUA față de stabilitatea și securitatea în regiune.

Pentru prima dată în istoria exercițiului, vor participa militari din Japonia și Suedia. Forțele Armate ucrainene își vor trimite de asemenea reprezentanți, deși se află în plin război de apărare cu Rusia.

România va fi prezentă la ediția din acest an a exercițiului cu un detașament de poliție militară format din 35 de militari ai Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești” din Constanța.
Deși numărul de militari implicați nu este unul deosebit de mare, se înregistrează un record de țări participante, care demonstrează solidaritatea cu Georgia, fiind transmis un nou mesaj de susținere din partea NATO pentru refacerea climatului de securitate în Regiunea Mării Negre.

În paralel cu aplicația militară multinațională din Georgia, până pe 20 septembrie se desfășoară de astăzi exercițiul Saber Junction 22 la care, în poligonul Hohenfels din Germaia participă peste 4400 de militari din Statele Unite ale Americii și NATO. Sabre Junction este un exercițiu conceput pentru a evalua gradul de pregătire al Brigăzii Aeropurtate 173 a Armatei SUA 173 pentru a executa operațiuni terestre unificate într-un mediu comun, combinat și pentru a promova interoperabilitatea cu țările aliate și partenere participante. La această aplicație participă și un detașament al Armatei României.

Brigada 173 Aeropurtată, cu sediul în Italia este singura mare unitate de parașutiști independentă, care nu face parte dintr-o divizie. Brigada 173 Aeropurtată (Sky Soldiers) este Forța de Răspuns pentru Situații de Urgență a Armatei SUA în Europa, care furnizează forțe rapide zonelor de responsabilități ale Comandamentului SUA pentru Europa și Africa. Având sediul în Italia și Germania, Brigada se antrenează în mod obișnuit alături de aliații și partenerii NATO pentru a construi interoperabilitatea și a consolida Alianța.

Exercițiul Saber Juncțion este condus de Centrul de pregătire multinațional comun al Comandamentului de antrenament al Armatei a 7-a SUA, cu sediul în Europa, însărcinat cu furnizarea de capacități de pregătire pentru lideri, personal, unități și parteneri multinaționali pentru a domina operațiunile terestre unificate din întreaga lume.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*