ActualitateArmată

Generalul Marian Hapau posibil sef al SMG

O miscare supriza este posibil sa aiba loc la incheierea mandatului actualului sef al Statului Major General, generalul Stefan Danila. Este vorba de eventuala propunere a actualului director general al Directiei generale de informatii a apararii, generalul-locotenent Marian Hapau, pentru functia de sef al Statului Major General. Conform principiului de rotire a categoriilor de forte la comanda SMG, este randul de aceasta data pentru un sef SMG din partea fortelor terestre. L-am avut ca sef al SMG pe amiralul Gheorghe Marin (forte navale), actualmente este generalul Stefan Danila (forte aeriene) si urmeaza un reprezentant al trupelor de uscat. Din aceasta perspectiva, generalu Hapau intruneste conditia: este la baza ofiter de transmisiuni (arma incusa in randul trupelor terestre). Mai mult decat atat, din punctul de vedere al gradului, generalul Marian Hapau este general locotenent (general cu trei stele) cu o stea mai mult decat orice contracandidat posibil pentru functia de sef al SMG. Pe generalul Hapau il avantajeaza si varsta de 52 de ani. Mai experimentat din aceasta perspectiva (a varstei) decat alti contracandidati pentru sefia SMG.
Generalul-locotenent Marian Hapau este absolvent al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, al Scolii militare de ofiteri activi de transmisiuni (Academia Fortelor Terestre Sibiu – 1984), licentiat in drept la Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de drept „Simion Bărnuţiu”, absolvent al Colegiilor de Informatii Nationale si National de Aparare. Intre 1992 si 2001 Marian Hapau a fost ofiter de contraspionaj iar intre 2009-2012 a fost seful structurii PSM (contrainformatii si securitate militara) din cadrul DGIA. Singura experienta care ii lipseste generalului Marian Hapau este cea a misiunilor in teatrele de operatii, in linia intai a trupelor de uscat. ii mai lipseste ceva dlui general Hapau: Academia de Inalte Studii Militare (la data respectiva – UNAp acum). Probabil a fost echivalata ca studii cu universitatea de stat absolvita.
PRESEDINTIE - CONSILIERSub comanda DGIA a generalului Marian Hapau ambele structuri ale DGIA (informatii si cea de contrainformatii) au obtinut rezultate importante mai ales pe palierul misiunilor externe. Este vorba in principal de misiunile indeplinite in Irak dar mai ales in Afganistan de militarii specializati in culegerea de informatii (Hummint, Imaging, SigInt). Misiuni ce au adus plus-valoare componentei terestre pe care am avut-o si o avem in teatrele de operatii, rezultate cuantificate inclusiv in salvarea de vieti de militari romani, americani dar si din alte contingente aliate alaturi de care militarii romani au actionat. Trebuie mentionat ca generalul Hapau a beneficiat de modernizarea si operationalizarea DGIA facuta de generalul Sergiu Medar dar si de contributia Brigazii de informatii de la Buzau din vremea generalului Lucian Foca. O structura intarita de cei doi pe care generalul Marian Hapau „a pus-o la lucru” cu rezultate pozitive. La acest intreg a avut o contributie in teatrul de operatii din Afganistan si eficienta dovedita de Brigada de forte pentru operatii speciale de la Tg. Mures, strans coordonata in linia intai cu militarii Brigazii de Informatii.

general Marian HapauNumirea in functia de sef al SMG a generalului Hapau ar reprezenta si o recunoastere a importantei celor doua structuri pentru succesul misiunilor romanesti din Afganistan si Irak unde, incepand din 2002, DGIA a avut o contributie esentiala. In perioada amintita si, pentru inceput, sub coordonarea generalului Medar, trupele terestre au fost insotite mai intai de o celula nationala de intelligence (RO-NIC), ajutata de elemente de cercetare integrate la nivel de batalion, pana la detasamente complete de informatii de numite intial „detasament special” (cum s-a intamplat in Irak, mai intai la Babil si Al Hillah si apoi la Ad Diwaniyah si Al Kut) si pana la structuri complexe de structuri de intelligence si forte pentru operatii speciale in Afganistan. Inclusiv o importanta componenta reprezentata de culegerea de informatii, analiza si avertizare, cu ajutorul avioanelor de cercetare fara pilot (drone).
Din ce stiu eu, daca generalul Marian Hapau va fi numit sef al Statului Major General, el va fi, dupa 1990, primul general in fruntea „Marelui Stat Major” din randul structurilor de informatii militare.

1 Comment
  1. Reply
    mihaius octombrie 15, 2014 at 8:13 pm

    Domnule Dobritoiu, in afara de generalul Hăpău, si generalul Zisu este creditat cu sanse de a fi numit in functie. Mai nou, CLI este considerata a fi categorie de forte, asadar functia detinuta de gl. Zisu il certifica pentru numirea in cea mai inalta functie. Trebuie totusi avut in vedere ca niciunul dintre cei doi generali nu a absolvit Universitatea Nationala de Aparare, lucru esential in conducerea trupelor. In urma rotatiei de astazi, consider ca semnalul in legatura cu numirea generalului Ciuca la sefia SMG a fost dat.

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress