ActualitateArmată

Generalii vor fi platiti ca actorii papusari

Noua lege a salarizarii cuprinde o serie de prevederi greu de inteles. Proiectul de lege, aflat in prezent pe agenda Senatului, suprinde printr-o viziune unica si greu de tradus. Si ma refer in primul rand la salarizarea din sistemul national de aparare. Potrivitul proiectului de lege, artistul de circ va castiga mai mult decat un general (pagina 56 proiect). Peruchierul vine si el aproape de general in noul proiect de lege. Grefierul este la concurenta salariala cu generalul si peste maior si colonel. Daca sudorul are studii superioare va castiga mai mult decat un ofiter. Lacatusul va fi platit la fel ca sun subofiter.

Proiectul de lege de la Senat are la baza documentul pregatit de Ministerul Muncii. La pagina 99 a acestui document (vedeti link AICI) se poate vedea propunerea de salarizare pentru manuitorii de papusi si marionete. In exact acelasi document puteti vedea propunerea de salarizare pentru generali la pagina 135. La pagina 119 veti regasi salariile grefierilor mult mai mari decat cele pentru generali.

Salarii generali

Este posibil ca eu sa nu pricep datele din documentele citate. Si daca se intamlpla asa imi cer scuze. Insa din tot ce am citit pot constata acum, din proiectul de act normativ, ca atat generalii cat si ofiterii vor fi platiti mai putin. Sau, intr-o viziune optimista, toata lumea va avea salariile „nivelate”. Cu un poloboc de tamplar sau de zidar care nu vede, nu observa decat studii si scolarizare. Un tamplar diferit de un general care, spre deosebire de un instrumentist, nu poate canta decat intr-o singura „orchestra”. Un ofiter care, spre deosebire de un maestru papusar, nu poate da reprezentatii in afara teatrului (de operatii) in care este platit. Un colonel care, spre deosebire de un grefier, nu este doar un contopist si nu face doar intrari si arhivari. Toti au insa studii superioare. Asa ii vede tamplarul zidarul si sudorul.

Generali salarii papusari

Proiectul a ajuns usor modificat la Senat. Insa diferentele nu sunt foarte mari. Puteti gasi proiectul legislativ al Senatului Romaniei AICI.

Salariu general bibliotecar

Generali cu salarii de grefieri

Pentru a conchide: salariile generalilor vor fi diminuate conforma celor constatate din documentele citate. Generalii, care au raspunderi clare in sistemul de securitate si aparare, vor avea soldele apropiate cu salariile grefierilor, papusarilor, artistilor lirici.

Tot respectul pentru grefieri. La fel si pentru maestrii  artisti papusari si pentru instrumentisti. Dar parca generalii Armatei Romaniei merita macar pentru responsabilitatile lor, pentru secretele pe care le detin, un salariu apropiat de omologii lor din NATO.

Acum eu ma intreb: cum poti lovi eficient un sistem de aparare? Ii tai din salarii, din solde si le promiti in acelasi timp ca totul va fi bine. Soldatilor le promiti salarii, subofiterilor influenta, ofiterilor tineri locuinte de serviciu, apararii logistica, coloneilor grade de general,  si tuturor le dai doar promisiuni.

Documentul integral care se afla acum la Parlament il puteti consulta AICI. De precizat insa ca nu este legea finala. Demersul legislativ nu este deci incheiat.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress