Despre axa Teheran-Moscova: o mica pauza

Jocurile geopolitice se complica dupa resurectia Erdogan prin juxtapunerea geostrategica Moscova-Teheran. Se tot vorbeste despre o posibila axa politico-militaro-diplomatica Ankara-Moscova-Teheran, cu influente pe termen lung asupra evolutiei geostrategice in Orientul Mijlociu dar, ceea ce ne intereseaza mai mult, asupra consistentei NATO. Si toate aceste noi directii, periculoase pentru stabilitatea Aliantei, sunt dezvoltate separat dar si univoc de cele trei puteri: doua regionale si una mondiala. Vorbim asadar de Rusia dar si de cei doi actori importanti in Orientul Mijlociu: Turcia si Iranul. Fiecare putere regionala cu interese specifice.

Se vorbeste in ultima perioada de o posibila congruenta geostrategica intre Turcia, Iran si Rusia. Destul de greu de imaginat cu Turcia intr-o emisfera complicata si influentata de imposibilitatea unei legaturi de inteles pe baza experientei istorice cu Iranul. Un cumul greu de compus si imposibil de construit chiar si intr-un viitor indepartat. Dar interesele greu de inteles ale Truciei pot impune noi abordari.

Ce este insa important: construirea si intarirea relatiei intre Moscova si Teheran. La mai putin de o saptamana dupa ce primele bombardamente rusesti in siria au fost lansate din Baza Eriana Nojeh (Iran), unde Teheranul a garantat Moscovei acces deplin, impreuna cu accesul rusilor la orasul iranian Hamedan, ministrul iranian de externe a „smuls” concesiunea inapoi printr-o declaratie-risposta la adresa Moscovei. Mai mult se specifica faptul ca aeronavele rusesti au avut acordul doar pentru a utiliza baza aeriana pentru „realimentare” si nu pentru a lansa de acolo atacuri.

rusia turcia iran
Asta s-a intamplat dupa ce Rusia a prezentat „achizitia iraniana” alaturi de cele doua baze din Siria de la Latakia (Latakia si Kmeimim ).
Astazi insa (22 august), purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran Bahram Qassemi a anuntat ca misiunea Rusiei „este finaliata pentru moment”. Si a adaugat ca loviturile aeriene ale Rusiei in Siria „s-au bazat temporar pe o solicitare a Moscovei” si „au fost executate pe baza unei intelegeri reciproce cu permisiunea Iranului” dar misiunea [militara – nn] a Rusiei „s-a incheiat in acest moment”. Mai multe informatii aveti despre acest „dialog” pe site-ul agentiei natalionale de stiri a Iranului – IRNA.

Asadar, ante-anuntata legatura militara Moscova-Teheran, sustinuta zilele trecute si de atacul bombardierelor rusesti lansate de pe teritoriul Iranului, pare sa fie intr-o maree bazata pe principiile flux-reflux. Iranul joaca pe cel putin doua carti in timp ce Rusia pune in functiune anumite pargii ce vizeaza si contextul dezvoltat recent Ankara-Moscova-Teheran. Moscova insa nu cunoaste jocul de manta al Ankarei si spera sa intoarca evolutiile din acea zona mult prea complicata pentru analiza Washingtonului. Iar pomposul anunt al Moscovei, stire inghitita de pelicanii media, referitor la atacul unor tine din siria de pe o baza iraniana: este o informatie falsa, de propaganda. De fapt, baza a fost utilizata doar intr-un regim strict de realimentare cu carburant pentru aerinavele rusesti.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress