Ce a învățat Pentagonul din doi ani de război în Ucraina

În Deșertul Mojave și la Centrul Național de Instruire de la Fort Irwin trupele din Statele Unite simulează operații de război inspirate de lecțiile furnizate de conflictul din Ucraina. Dacă în anii trecuți poligoanele aveau replici pentru ceea ce forțele americane se așteptau să întâmpine în Irak și Afganistan, acum liniile de tranșee zig-zag ale pozițiilor destinate să reproducă spațiul de luptă sunt sugerate de războiul din Ucraina. Un conflict care a modificat radical percepțiile asupra războiului contemporan.

Armata americană realizează o revizuire extinsă a abordării sale asupra angajării luptei în operații de război, după ce a abandonat în mare măsură manualul de contrainsurgență care a fost baza coordonării luptelor în Irak și Afganistan pentru a se concentra în schimb pe pregătirea unui conflict și mai mare cu adversari mai sofisticați precum Rusia sau China.

Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, unde războiul intră în al treilea an, cu sute de mii de morți sau răniți de ambele părți și încă fără un orizont de încheiere a confruntării, a arătat clar Pentagonului că operațiile de pe câmpul de luptă s-au schimbat fundamental în ultimii ani. Armele de precizie, flotele de drone și supravegherea digitală pot ajunge cu mult dincolo de linia frontului, prezentând un risc grav pentru personal, oriunde s-ar afla, informează publicația militară americană Stars and Stripes.

Războiul rămâne o oportunitate activă și bogată de cercetare pentru planificatorii militari americani, în timp ce aceștia privesc viitorul, spun oficialii de la Pentagon. Un studiu clasificat cu privire la lecțiile învățate din ambele părți ale campaniei sângeroase va ajuta cu informații pregătirea următoarei Strategii Naționale de Apărare a Statelor Unite, un document amplu care aliniază prioritățile Pentagonului. Cei 20 de ofițeri care conduc acest proiect au examinat cinci domenii: manevra terestră, puterea aeriană, războiul informațional, susținerea și creșterea forțelor și capacitatea de foc la distanță lungă.

„Caracterul războiului” se schimbă iar lecțiile furnizate de războiul din Ucraina sunt „o resursă durabilă” a declarat un oficial militar american. „Ne-am identificat cu acest conflict pentru a ne asigura că înțelegem cu adevărat implicațiile pentru război”, a spus un înalt oficial militar de la Pentagon, care a vorbit sub rezerva anonimatului, citat de Stars and Stripes.

Războiul din Ucraina a contestat ipotezele de bază ale conflictului militar. Războiul a devenit o criză de uzură, fiecare parte încercând să o uzeze pe cealaltă, un model considerat a fi anacronic, a spus Stacie Pettyjohn, directorul programului de apărare de la Center for a New American Security, un think tank american. De asemenea, a complicat credința de mult timp a Pentagonului că armele scumpe de precizie sunt esențiale pentru câștigarea conflictelor, susține Pettyjohn. Munițiile ghidate de GPS furnizate Ucrainei s-au dovedit vulnerabile la bruiajul electronic. Armata Kievului s-a adaptat prin combinarea artileriei mai vechi, neghidate, cu senzori și drone, care pot fi folosite pentru a identifica ținte și a îmbunătăți precizia loviturilor. Comunicațiile radio, controlerele de drone și vehiculele produc toate cantități substanțiale de activitate electromagnetică și energie termică care pot fi detectate. Pentru a deruta supravegherea inamicului, armata Statelor Unite îi învață pe soldați săi să camufleze aceste cîmpuri termice și electromagnetice.

Principala concluzie este că războiul din Ucraina, un adevărat laborator pentru confruntările militare, a demonstrat că tot ceea ce fac trupele americane pe teren – de la misiuni de planificare și patrulare până la tehnologia care permite practic orice sarcină militară – trebuie regândit.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*