Ucraina continuă eforturile pentru a obţine cât mai multe aeronave de luptă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 aprilie, ora 22:34) – „Agendă globală” – Realizator: Ianna Ioniţă

În paralel cu pregătirea piloţilor pentru aeronavele F-16 pe care le aşteaptă Ucraina, continuă eforturile pentru a obţine cât mai multe aeronave de luptă. România este inclusă în proiectul F-16 pentru Kiev şi va ajuta cu pregătirea piloţilor Ucrainei la Centrul European de Pregătire F-16 de la Baza Feteşti. Radu Dobriţoiu are mai multe informaţii:

Reporter: Un calcul preliminar anticipează câte avioane de luptă F-16 va primi Ucraina. Cifra estimativă rezultă din decizia recentă a Statelor Unite de a autoriza Danemarca, Norvegia şi Olanda pentru a transfera Ucrainei 65 de avioane de luptă F-16, precum şi piese de schimb, simulatoare de antrenament şi alte echipamente. Norvegia se pregăteşte să livreze 22 de avioane de luptă F-16 Ucrainei, ca parte a unei coaliţii aeriene, a precizat publicaţia norvegiană „Nettavisen”. Cu toate acestea, se remarcă informaţia că nu toate aceste avioane de vânătoare sunt pe deplin operaţionale. Unele dintre ele pot fi folosite pentru piese de schimb necesare pentru repararea şi întreţinerea altor F-16 norvegiene care vor fi transferate Forţelor Aeriene ucrainene. Pe lângă avioanele propriu-zise, Ucraina poate primi din partea Norvegiei motoare pentru avioane de luptă, echipamente auxiliare, simulatoare de antrenament, piese de schimb şi alte echipamente. Potrivit portalului ucrainean Front News, 12 avioane F-16 pe care Norvegia intenţiona să le vândă companiei americane Draken International, ar putea fi operaţionale şi gata de zbor. Încă nu se ştie când ar putea primi Ucraina avioanele F-16 norvegiene, dar se presupune că acest lucru nu se va întâmpla înainte de summitul NATO de la Washington din iulie.

La începutul acestei luni, Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că mai multe grupuri de piloţi ucraineni şi-au perfecţionat pregătirea pentru F-16 în ţări aliate. Pe lângă piloţi, continuă pregătirea personalului tehnic, astfel încât în viitor aceşti specialişti îşi vor antrena deja colegii direct în Ucraina. Recent, Pentagonul a trasat liniile roşii în ceea ce priveşte utilizarea avioanelor F-16 ucrainene în timpul războiului ruso-ucrainean. Ţările occidentale văd utilizarea acestor avioane doar în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei. La finalul anului trecut a devenit operaţional la Baza 86 Borcea, România, primul Centru de antrenament pe F-16 din Europa. Centrul a fost ridicat în timp record. România a pus la dispoziţie logistica, instructajul e asigurat de Lockheed Martin, iar Olanda a transferat echipamente, inclusiv avioane F-16. Practic, centrul din România a fost transferat din Tucson, Arizona, de către partea olandeză. Centrul de instruire F-16 din Baza 86 Aeriană îşi propune să devină un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16, nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor, inclusiv a celor ucraineni. Mai mulţi piloţi români deja au început pregătirea la Centrul de F-16 din România. Urmează, aşadar, ca aici să ajungă şi piloţi ucraineni.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*