Rusia sporeşte intensitatea războiului din Ucraina

Rusia sporeşte intensitatea războiului din Ucraina, unde forţele Moscovei au lansat ofensive pe mai multe fronturi, într-o tactică ce urmăreşte să crească presiunea asupra apărării ucrainene. În paralel, după mai bine de o lună, Rusia a reluat loviturile aeriene de anvergură asupra obiectivelor ucrainene, iar Kievul a fost atacat cu rachete hipersonice.

Tacticile ofensive ruseşti vor presa probabil din ce în ce mai mult apărarea ucraineană, atâta timp cât persistă întârzierile în asistenţa de securitate occidentală. Forţele ruse se bazează în general pe efectivele numeroase şi pe superioritatea în domeniul muniţiilor, pentru a menţine un ritm relativ consistent de atacuri împotriva poziţiilor ucrainene de-a lungul liniilor frontului, cu speranţa de a-i descuraja pe apărătorii ucraineni şi de a stabili condiţii pentru exploatarea vulnerabilităţilor ucrainene.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forţele ruse îşi extind, de asemenea, utilizarea aviaţiei tactice, a dronelor şi a sistemelor de război electronic în Ucraina, pentru a se pregăti şi a sprijini aceste atacuri, în timp ce barajele ruseşti de artilerie depăşesc focul de artilerie ucrainean cu un raport de până la zece la unu. Comandamentul militar rus pare să formeze rezerve capabile să susţină operaţiunile ofensive în desfăşurare din Ucraina, dar este puţin probabil ca aceste rezerve să poată funcţiona ca formaţiuni coezive de penetrare sau exploatare la scară largă în acest an, estimează analiştii americani. Locţiitorul comandantului Direcţiei Principale de Informaţii Militare Ucrainene, generalul-maior Vadym Skibitsky, a raportat că Rusia este capabilă să genereze efective egale cu pierderile lunare de personal, aproximativ 25 până la 30.000 de soldaţi pe lună. El a menţionat că Rusia pregăteşte o nouă mobilizare pentru a stabili o rezervă strategică puternică.

Institutul Britanic Internaţional de Studii Strategice estimează că Rusia este probabil capabilă să-şi susţină rata actuală de pierderi de vehicule peste 3.000 de blindate anual şi aproape 8.000 din februarie 2022, timp de cel puţin doi ani până la trei ani, prin reactivarea în principal a vehiculelor din depozite. Săptămâna trecută, Rusia a desfăşurat primele lovituri cu aviaţia cu rază lungă de acţiune împotriva Ucrainei, după o pauză de peste o lună. Forţa de atac a inclus cel puţin zece avioane Tu-95, care operau din Olenegorsky şi Angels, precum şi avioane de luptă MiG-31. Au trecut 44 de zile de la lovitura anterioară a aviaţiei ruse asupra Kievului, potrivit Serviciului militar de informaţii al Marii Britanii. Aproape sigur că Rusia va continua loviturile împotriva locaţiilor critice, încercând să menţină presiunea asupra guvernului şi populaţiei ucrainene prin capacităţile sale de lovituri aeriene.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*