
Mai multe tipuri de drone terestre sunt pregătite de ucraineni pentru a fi trimise în luptă împotriva forțelor rusești invadatoare. Printre roboții selectați sunt cei echipați cu mitraliere telecomandate sau modele kamikaze. Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al industriei strategice, a anunțat că 2024 este anul dronelor terestre.
Războiul din Ucraina a adus certitudinea faptului că orice viitor conflict va fi marcat de utilizarea intensivă a sistemelor de arme fără pilot/echipaj.
Dacă la început ”vedetele” au fost, în special, aeronavele fără pilot Bayraktar care au avut o contribuție importantă în oprirea avansului Armatei ruse în prima etapă a invaziei, Kievul a trecut rapid la o veritabilă ”flotă” aeriană formată din zeci de tipuri de drone de atac, supraveghere, recunoaștere.
Mai multe modele de roboți militari vor intra în producția de serie în Ucraina și vor fi trimise pe câmpul de luptă, în condițiile în care Kievul are dificultăți în a atrage noi recruți. Organizația United24, care a fost creată de guvern pentru a atrage fonduri pentru ucraineni în acest război, a anunțat că va cumpăra sute de vehicule, potrivit Forbes. Printre acestea se vor număra modele de luptă, pentru transportul de muniții sau de minare/deminare.
Ucraina a stabilit ritmul războiului cu drone, folosind sisteme fără echipaj ca alternative eficiente și ieftine la platformele tradiționale cu echipaj. Este posibil ca Ucraina să nu aibă puterea aeriană ofensivă, dar dronele sale de atac unidirecțional fac ravagii în instalațiile de petrol și gaze ale Rusiei. Ucraina are o putere navală convențională mică, dar flota sa de drone a scufundat numeroase nave de război rusești și a rupt blocada navală a porturilor din Marea Neagră. Dronele kamikaze din Ucraina remodelează câmpul de luptă. Robotica la sol este mai dificilă decât dronele aeriene, dar inginerii ucraineni găsesc soluții creative.
Roboții militari, acționați în mod invariabil prin telecomandă, sunt cunoscuți ca vehicule terestre fără echipaj. Aceste modele au o istorie mai lungă decât ați putea crede, începând cu teletancurile rusești care au luat parte la invazia Finlandei în 1939-40. Teletancurile erau tancuri ușoare învechite, echipate cu un sistem de radiocomandă brut; nu era nicio cameră, așa că operatorul trebuia să poată observa blindatul. Acești roboți erau în principal înarmați cu aruncătoare de flăcări, ideea fiind că teletancurile ar putea ataca fortificații care erau prea periculoase pentru a fi atactate din apropiere de trupe. Nu erau însă de încredere în acțiune și experimentul a fost încheiat după câteva luni.
În cel de-al Doilea Război Mondial, germanii au lansat „mina pe șenile” Goliath, un tanc miniatural care transporta 60 de kilograme de explozibil pentru un atac kamikaze. Germanii se fereau de interferențele radio și problemele de pierdere a semnalului care au afectat teletancurile, așa că Goliath era comandat printr-un fir lung. Au fost construite câteva mii, dar din nou nu a fost eficient, fiind lent, predispus să se blocheze, iar firele de control au fost rupte frecvent.
Dar tehnologia avansează rapid. Ucraina a fost un hub pentru startup-urile high-tech înainte de invazia din 2022 și are o experiență considerabilă în robotică și automatizare. Roboții au ieșit din Clusterul Brave1 din Ucraina, un incubator tehnologic care încurajează colaborările între industrie și sectorul apărării.
Au fost dezvăluite puține detalii despre ce roboți sunt produși și care va fi rolul lor, dar mai multe versiuni anterioare oferă o idee, iar videoclipurile de pe rețelele de socializare arată, de asemenea, capacitățile deja implementate. Acestea includ unul dintre un UGV kamikaze care scoate un pod cu o sarcină de demolare. Într-un alt videoclip, un UGV trage un lanț lung de mine antitanc TM-62 legate, pentru a le poziționa în calea unui avans rus, fără a fi nevoie să expună sapatorii la focul inamic.